Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Krajské peníze půjdou na metalový festival, střechu kostela v Sedloňově i filmový projekt

Skoro čtyřicet milionů dá Královéhradecký kraj na podporu kultury. Objem peněz rozdělil rovným dílem na obnovu památkového fondu a kulturní projekty v regionu, které zahrnují činnost muzeí a galerií, podporu filmařům či pomoc s financováním kulturních akcí, jako například Brutal Assault v Josefově.

Na obnovu památek přitom letos jde rekordní množství financí. „Kultura je velice široký pojem a ze strany kraje se ji snažíme rozvíjet v co nejširším spektru. Podporujeme proto muzea i galerie, ale i například mobilitu umělců a pracovníků v kulturní oblasti, aby nabrali nové nápady a inspiraci u kolegů v zahraničí. Zajímáme se i o podporu filmařů v regionu, jejichž práce zviditelňuje region a přináší zajímavé zakázky pro místní podnikatele. Nezapomínáme ani na obnovu památek, kam jsme letos alokovali rekordní částku přesahující 20 milionů korun,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně Martina Berdychová, do jejíž gesce patří kultura a cestovní ruch.

Peníze poputují také na obnovu památek. Příkladem je oprava střechy kostela šech svatých v Sedloňově v Orlických horách, nebo restaurování monumentálního pískovcového portálu nového hřbitova na vrchu Gothard v Hořicích. Projekt města kraj podpořil částkou 325 tisíc korun.

Krajská dotace podpoří také 48 kulturních projektů. Mezi nimi je například Menteatrál, divadelní festival souborů s mentálním postižením, nebo festival Bez Šance fest, jehož výtěžek putuje na onkologii Dětské kliniky fakultní nemocnice Hradec Králové.  Významný příspěvek na provoz získají i pořadatelé hudebního festivalu Brutal Assault. Letos se v bývalém pevnostním městě Josefov uskuteční již 27. ročník této akce s mezinárodním dopadem. Festival zapojuje širokou škálu spolků, firem z regionu, nabízí program různým věkovým skupinám. Pořadatelé se také zavedením vratných kelímků a kompostovatelného nádobí snaží neutralizovat uhlíkovou stopu festivalu a pomáhají při zalesňování v místech postižených kůrovcem.

Podpora činnosti muzeí a galerií zahrnuje 24 úspěšných projektů z celého regionu. S krajskou pomocí například pořídí v Městském muzeu a galerii Hořice nové policové regály a město Železnice bude moci nechat restaurovat cechovní korouhev cechu sedmeráckého. Městské muzeum v Jaroměři pak na letošní rok chystá velkou výstavu Na březích Nilu, kterou vzdá poctu přednímu českému egyptologovi a jaroměřskému rodákovi Břetislavu Vachalovi.

Na podporu audiovizuální tvorby dá krajské vedení šest milionů korun a mezi pěti úspěšnými projekty je i plánovaný snímek Dovolená v Českém ráji, který točí Adam Koloman Rybanský. Ten je podepsaný pod hořkou komedií Kdyby radši hořelo a nyní pracuje na komedii o rodinných vztazích na dovolené v Českém ráji.

Ohodnoť článek

Foto Brutal Assault

Štítky dotace, kraj, Královéhradecký, peníze, akce, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské peníze půjdou na metalový festival, střechu kostela v Sedloňově i filmový projekt  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.