Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stromem roku 2020 je jabloň v Machově na Náchodsku

Titul Strom roku 2020 získala jabloň u hostince u Lidmanů v Machově na Náchodsku, ovocný strom dostal toto ocenění poprvé. Anketu pořádala už podevatenácté Nadace Partnerství. Výsledky vyhlásila včera večer on-line.

Vítězná jabloň, kožená reneta zimní, přes sedm dekád stíní návštěvníkům hostince u Lidmanů v Machově u polských hranic. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné.

Strom do ankety přihlásila místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války. "Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit," uvedl Jaroslav Lidman.

Strom dělá návštěvníkům stín

Ovocný strom je obsypán jablky, kolem jsou stoly se židlemi, jen hosté chybí. Nebýt epidemie koronaviru, o víkendech za pěkného počasí by "letní zahrádku" zřejmě ještě využívali k posezení turisté i ubytování, řekl majitel penzionu a vítězného stromu Petr Šturm. Ocenění přivítal a doufá, že jabloň starobylé odrůdy, se stane dalším turistickým cílem v oblasti.

"Není to běžná jabloň s rovným kmenem, ten má trochu do boku. Teď, jak se o ní více mluví, si uvědomujeme, že je svým způsobem zajímavá a krásná," řekl Šturm. Kdyby mu jabloň přihrála v budoucnu zákazníky, nezlobil by se. Podle něj je ale otázkou, jestli si vůbec po zlepšení situace kolem covidu-19, třeba za půl roku, na strom roku někdo vzpomene.

Jabloň bude odborně ošetřena a postoupí do soutěže o Evropský strom roku

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem ankety je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí.

Vítězná jabloň, která postupuje do mezinárodního kola soutěže o Evropský strom roku, získá poukaz na arboristické ošetření. "Myslím, že odborné ošetření potřebuje, nevypadá, že by tu měla být dalších 70 let. I když má jablek stále dost, z našeho laického pohledu není v nejlepší kondici," řekl Šturm.

Ocenění Strom roku 2020 je podle něj potvrzením toho, že pro řadu lidí z obce i okolí, je tato jabloň symbolem pospolitosti a sousedského života. Získala v anketě 2191 hlasů, hlasovalo více než 5800 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto stromroku.cz

Štítky ocenění, Strom roku, Náchodsko, Machov, soutěž, jabloň, okres Náchod, hospoda, Nadace Partnerství, druhá světová válka, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromem roku 2020 je jabloň v Machově na Náchodsku  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.