Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový vlastník lázní v Náchodě chystá demolici. K zemi půjdou tři budovy

Nový vlastník zchátralých lázní v Náchodě - Bělovsi, kterým je od loňska společnost Priessnitzovy léčebné lázně z Jeseníku, chce na začátku února začít s demolicí nejvíc zničených budov. Původně společnost plánovala bourání v květnu. Demolice, které bude dělat firma Alprim CZ, by měly být hotovy do konce roku, uvedla dnes radnice.

"Nejprve budou na základě platného povolení k demolici zbourány objekty s narušenou statikou, bez střechy, které bezprostředně hrozí zřícením," uvedl místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD). K zemi půjde blok provozních budov označovaných jako Helena 2 a Ivan a také na ně navazující garáž.

Město loni v prosinci v místě takzvaných Malých lázní otevřelo repliku vily Komenských se zimním pítkem minerálky. Tím udělalo první krok k obnově lázeňství ve městě. Malé lázně leží zhruba půl kilometru vzdušnou čarou od hlavního lázeňského areálu. Radnice chce v lokalitě investovat kolem 120 milionů korun, zejména do nového mostu přes Metuji a do lázeňského parku.

Zásobování kolonády Malých lázní minerální vodou si radnice zajistila z vrtů Jan a Běla, které nechala vyvrtat na nedaleké louce. Vrty známé minerálky Ida leží v areálu lázní a jsou ve vlastnictví státu.

Novodobá historie běloveských lázní se začala uzavírat začátkem 90. let minulého století, lázně tehdy ve zbídačeném stavu stát vydal dvěma restituentkám. Nestátní lázně neměly dost pacientů, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz. Lázně následně měnily majitele, snaha města získat lázně do vlastnictví skončila bez výsledku.

Lázně v Bělovsi jsou uzavřené od roku 1996. Investice do obnovy lázeňství chystá v Bělovsi i město Náchod.

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, lázně, správa, stavby, Náchod, FOTO, demolice, Běloves, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Jeseník, minerální voda, Jan Čtvrtečka, ČSSD, Metuje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový vlastník lázní v Náchodě chystá demolici. K zemi půjdou tři budovy  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.