Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Černčicích na Náchodsku budou v březnu nové volby

V obci Černčice na Náchodsku budou 14. března nové volby. Zastupitelstvo, které bylo zvolené v řádných volbách v říjnu 2018, se loni v září rozpadlo. Kvůli neúplnému zastupitelstvu nemají Černčice schválený rozpočet na letošní rok a zatím hospodaří podle rozpočtového provizoria.

Po volbách v roce 2018 v Černčicích, které mají asi 490 obyvatel, místa v sedmičlenném zastupitelstvu obsadili zástupci dvou sdružení. Kandidáti ze Sdružení Černčice, které ve volbách získalo tři mandáty ze sedmi, se loni v září postupně míst zastupitelů vzdali. V zastupitelstvu zbyli čtyři zastupitelé ze Sdružení nezávislých kandidátů, které ve volbách zvítězilo. Protože se počet zastupitelů snížil pod zákonem danou minimální hranici pěti členů, byly vypsány nové volby.

Neshody mezi zastupiteli vyvrcholily podle starostky Jelenové loni kolem projektu vedení obce na koupi a přebudování domu v centru vesnice na byty, knihovnu a společenskou místnost. "Ačkoliv se lidé v obci v dotazníku většinově vyslovili pro projekt, opoziční zastupitelé na protest odstoupili," řekla starostka Jaroslva Jelenová. Objekt již obec loni koupila.

Obec, jejíž příjmy loni činily asi 8,8 milionu korun, do ustavení nového zastupitelstva a schválení rozpočtu na rok 2020 nemůže pokračovat v připravovaných projektech. "V plánu jsme například měli rekonstrukci a odbahnění rybníka, opravu prodejny, zateplení mateřské školy," řekla starostka Jelenová. V březnových volbách hodlá opět kandidovat. V režimu rozpočtového provizoria obec hradí jen nejnutnější výdaje k zajištění chodu obecního úřadu a obce.

Zatím jediné nové obecní volby v Královéhradeckém kraji se kvůli rozpadu zastupitelstva konaly v současném volebním období od roku 2018 ve Vrbicích na Jičínsku. Volby tam loni v březnu vyhrálo sdružení Pro budoucnost Stříbrnice a Vrbice, které získalo tři mandáty z pěti. O voličské hlasy v obci usilovaly čtyři subjekty.

Nové volby se 14. března budou v ČR konat také v obcích Hlincová Hora na Českobudějovicku a Radimovice u Tábora na Táborsku.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, volby, obce, Královéhradecký, nové, Černčice, okres Náchod, projekt, Vrbice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Černčicích na Náchodsku budou v březnu nové volby  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.