Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Firma na Náchodsku nelegálně navezla na neoprávněné pozemky 21 tisíc tun odpadu, dostala pokutu 125 tisíc

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 125.000 korun společnosti Sluneční stráň. Firma porušila zákon o odpadech tím, že od srpna do listopadu 2018 uložila neoprávněně na pozemky u České Čermné na Náchodsku přes 21.000 tun odpadní zeminy s kamením a stavebními odpady, uvedli dnes v tiskové zprávě zástupci inspekce. Firma se proti pokutě neodvolala a sankce nabyla právní moci.

Odpady pocházely ze stavby nových pavilonů Oblastní nemocnice v Náchodě. Firma s odpadní zeminou dělala úpravy terénu u České Čermné na parcelách, které nebyly určené pro ukládání odpadů.

"Některé pozemky byly lesními pozemky, využívanými jako manipulační plochy pro skladování dřeva, nebo trvalým travním porostem pod ochranou zemědělského půdního fondu," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček. Odpadní zemina a kamení v sobě podle inspekce měly místy 60 až 70 procent příměsi stavebních odpadů, zejména cihel a betonu.

Za obdobný prohřešek nedávno dostala pokutu 140.000 korun společnost Kámen Ostroměř. Firma od května 2018 do října 2019 uložila neoprávněně na pozemek v katastru Ostroměře na Jičínsku téměř 16.000 tun odpadní výkopové zeminy. Hlínu, která pocházela z výstavby kanalizace v Dobré Vodě u Hořic a z opravy silnice I/35 v Ostroměři, firma složila ve svém kamenolomu v Podhorním Újezdě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, odpady, správa, ČIŽP, Náchodsko, odpad, pozemek, okres Náchod, Česká inspekce životního prostředí, zemina, Česká Čermná, Sluneční stráň, Ostroměř, Náchod, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma na Náchodsku nelegálně navezla na neoprávněné pozemky 21 tisíc tun odpadu, dostala pokutu 125 tisíc  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.