Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Kostelecký Batist míří po nezdařeném pokusu o reorganizaci do konkurzu

Výrobce a dodavatel roušek, obvazů a dalšího zdravotnického materiálu Batist z Červeného Kostelce na Náchodsku míří po nezdařeném pokusu o reorganizaci do konkurzu.

O prohlášení konkurzu na majetek obchodní společnosti Batist Medical a výrobní společnosti Batist Medical Productions požádali soud ve společném podání obě firmy, členové věřitelského výboru a insolvenční správce. Jejich žádosti bezprostředně předcházel návrh firem Batist na přeměnu reorganizace v konkurz. Vyplývá to z dnes zveřejněných dokumentů v insolvenčním rejstříku. Insolvenci Batistu řeší Městský soud v Praze.

Věřitelé v podání soudu uvedli, že mají zájem na co nejrychlejším zpeněžení majetku dlužníka. "Takový postup je možný zajistit tím, že tento bude zpeněžen v konkurzu zájemci, který předloží nejvyšší nabídku v rámci výběrového řízení zorganizovaného insolvenčním správcem," uvedli navrhovatelé konkurzu. Rychlým zpeněžením podle nich bude zachována ekonomická stabilita závodů Batist a jejich atraktivita pro budoucí zájemce.

V úpadku jsou firmy Batist od ledna 2023, řešení úpadku reorganizací jim soud povolil loni v červnu. Povolení se netýkalo mateřské firmy Batist Medical Holding, u které už dříve soud vyhlásil konkurz, kdy se úpadek řeší rozprodejem majetku.

Letos v polovině června soud firmami předložený plán reorganizace zamítl, mimo jiné kvůli neprůhlednému investorovi. Proti reorganizaci se vyslovila i část věřitelů. Členové věřitelského výboru nyní uvedli, že jsou připraveni odmítnout případnou reorganizaci, kterou by inicioval jiný účastník insolvenčního řízení.

U insolvence Batist Medical věřitelé přihlásili pohledávky za 1,04 miliardy korun, u Batist Medical Productions pohledávky za 376 milionů a po společnosti Batist Medical Holding chtěli 344 milionů.

Reorganizační plán firem Batist Medical a Batist Medical Productions počítal se vstupem investora, kterým měla být firma Regado. Soud v červnu uvedl, že tato firma vznikla teprve loni v říjnu, tedy deset měsíců po zahájení insolvenčního řízení. "Soud má důvodné pochybnosti, zda se zřetelem ke všem okolnostem schválení reorganizačního plánu s tímto investorem nepovede k dalšímu úpadku dlužníka, nebo k jeho likvidaci," sdělil soud.

Na květnové schůzi věřitelů ke schválení reorganizačního plánu byla část přítomných věřitelů proti schválení a část pro. Výhrady měla například Komerční banka, která patří k největším věřitelům Batistu. Podle soudu se banka obává, že účelem reorganizace je ochrana majetku jednatele a majitele skupiny Tomáše Mertlíka.

Do úpadku se skupina Batist dostala kvůli platební neschopnosti. Za hlavní důvod insolvence Batist již dříve označil to, že se stal údajně obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech, kdy na zálohách a následných škodách přišel téměř o 150 milionů korun. Na skupinu také podle Batistu dopadlo prudké zdražení energií, přepravy a materiálů či pokles obchodů s ochrannými pomůckami po odeznění epidemie nemoci covid-19.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Batist Medical a.s.

Štítky ČR, textil, zdraví, soud, firmy, Batist, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostelecký Batist míří po nezdařeném pokusu o reorganizaci do konkurzu  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.