Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před sto lety byla otevřena Jiráskova chata na vrchu Dobrošov u Náchoda

K oblíbeným turistickým cílům patří už sto let Jiráskova chata společně s ikonickou rozhlednou, jež stojí na vrchu Dobrošov nedaleko Náchoda. Její slavnostní otevření 30. září 1923 ozdobil svou přítomností samotný Alois Jirásek. Široká veřejnost ale mohla do půvabné stavby v tomto koutě Orlických hor vstoupit až zhruba o dva měsíce později. Z ochozu 25 metrů vysoké rozhledny, kterou navrhl věhlasný architekt Dušan Jurkovič, je za pěkného počasí jedinečný výhled na Krkonoše, Náchod, Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály, Ruprechtický špičák i samotné Orlické hory.

Chata s rozhlednou vznikla na Dobrošově už v roce 1895 péčí náchodské odbočky Klubu českých turistů a jedna z prvních turistických útulen v české části monarchie si rychle získala oblibu. Poměrně malá budova s jen šest metrů vysokou rozhlednou ale brzy přestala zvládat příliv návštěvníků, a již před první světovou válkou se proto začala chystat nová budova. Za architekta si tehdy náchodští turisté vybrali Dušana Jurkoviče, který krátce předtím dokončil turistickou chatu v Pekle u nedalekého Nového Města nad Metují.

"Konečně je rozhodnuto: vystavět půvabně členěnou, šindelem krytou, na kamenné podezdívce rozloženou, účelně zařízenou rozhlednu, jejíž šestihranná pásovitá věž se širokým dřevěným ochozem bude zdobiti vrchol památného Dobrošova," psalo se v dobovém tisku o projektu, jehož dokončení ale zdrželo vypuknutí "velké války". Teprve po jejím konci a vzniku Československa se mohla vyhlásit veřejná sbírka a v roce 1921 se začalo se stavbou.

Chata i s rozhlednou byla dokončena za dva roky a turisté do ní mohli vstoupit od 1. prosince 1923. Na konci 30. let ale turisty vystřídali na Dobrošově vojáci, kteří měli nedaleko dělostřeleckou tvrz - součást pohraničního opevnění - a ochoz rozhledny používali jako pozorovatelnu. V prosinci roku 1938 vojáci odešli a turisté mohli zpátky.

Turistický provoz na Dobrošově neustal ani během dalších desítek let, měnili se ovšem majitelé. Poprvé v roce 1950, kdy Klubu českých turistů chatu zabavil stát. Na počátku 90. let minulého století získal budovu okresní úřad v Náchodě, od kterého chatu nakonec v roce 1995 odkoupil zpátky Klub českých turistů. Na chatě i rozhledně si ale vybralo svou daň letité zanedbávání údržby a teprve na přelomu století se konečně dočkaly důkladné rekonstrukce. Znovu se otevřela v září 2002 po čtyřech letech oprav.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Milan Drahoňovský

Štítky ČR, rekreace, stavby, 30. září, Jiráskova chata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto lety byla otevřena Jiráskova chata na vrchu Dobrošov u Náchoda  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.