Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Náchod koupí u hranic z Polskem pro svůj rozvoj pozemky za 22 milionů

Město Náchod koupí u hranic s Polskem pro svůj budoucí rozvoj 1,36 hektaru pozemků za 22,4 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Podle vedení radnice jde o strategickou lokalitu, ve které by v budoucnu mohla vyrůst třídírna a spalovna odpadů, stáčírna minerálních vod, obchodní dům nebo základna hasičů. Koupi schválili v pondělí zastupitelé

Opozice označila některé okolnosti transakce za problematické, ve většině ale nákup podpořila. V Náchodě vládne ve volbách vítězné uskupení starosty Jana Birkeho (SOCDEM) nazvané Jan Birke pro Náchod v trojkoalici s koalicí ODS, STAN, Východočeši a s Patrioty Náchoda.

Pozemky, které jsou poblíž silnice I/33 a hraničního přechodu do Polska v Náchodě - Bělovsi, město koupí od pražské společnosti Statek Velká Chuchle. Cenu radnice uhradí z rezervy, kterou má na spořicím účtu. Transakce by měla být završena zhruba do poloviny října.

"Jedná se o strategický pozemek s potenciálem pro další rozvoj města. Dle předběžných jednání by navíc bylo možné areál ještě rozšířit o další přilehlé pozemky," řekla mluvčí radnice Nina Adlof. Výhodou pozemků je podle radnice jejich budoucí přímé napojení na krajem chystanou přeložku silnice II/303 z Náchoda do Broumova a na státem chystaný obchvat Náchoda.

Město míní, že jeho partnerem pro investice na pozemcích by mohla být společnost innogy Energo, která již v Náchodě vlastní a provozuje kotelny a teplárenskou soustavu. "Nákup pozemků je pro město zahájením projektu takzvaného energoparku, a to s cílem zajistit do budoucna soběstačnost a mít možnost čelit narůstajícím nákladům za svoz odpadu," uvedl Birke. Innogy a město již spolupracují na studii proveditelnosti zařízení pro energetické využití odpadů a třídírny odpadů. O možném vybudování stanice hasičů město jedná s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje.

Opoziční hnutí ANO, KDU-ČSL a uskupení Za moderní Náchod s úctou k tradicím v tiskové zprávě uvedly, že společnost Statek Velká Chuchle nabyla pozemky v roce 2019 za údajně výrazně nižší cenu, než za kolik je nyní město kupuje. V okolí se také podle opozice letos prodaly pozemky za cenu 900 korun za metr čtvereční, zatímco město je kupuje za 1650 korun za metr čtvereční. Vedení města uvedlo, že cena byla dohodnutá jako cena obvyklá na základě dvou znaleckých posudků.

Z 25 přítomných zastupitelů pro koupi pozemků hlasovalo 22, tři se hlasování zdrželi. Celkem má náchodské zastupitelstvo 27 členů a trojkoalice v čele s Janem Birkem disponuje 17 hlasy.

"Ty z nás, kteří nakonec hlasovali pro nákup, zřejmě přesvědčilo to, že i přes poměrně vysokou cenu bude pro město výhodné tyto pozemky vlastnit. Podobných rozvojových ploch s možností výstavby se už v katastru našeho města nalézá minimum, město navíc má několik konkrétních variant, jak parcely využít," uvedl zastupitel Michal Kudrnáč z uskupení Za moderní Náchod s úctou k tradicím.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, správa, reality, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod koupí u hranic z Polskem pro svůj rozvoj pozemky za 22 milionů  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.