Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Náchod koupí v areálu běloveských lázní za deset milionů historickou vilu Panzinka

Město Náchod koupí v areálu běloveských lázní historickou vilu Panzinka. Soukromému vlastníkovi za ni zaplatí deset milionů korun. Nákup v pondělí jednomyslně schválili zastupitelé města. Loni město koupilo za 39,9 milionu korun od společnosti Priessnitzovy léčebné lázně samotný areál takzvaných Velkých lázní. Cílem radnice je obnova lázeňství v Bělovsi.

"Jde o mimořádnou příležitost, jak získat do majetku města historicky nejzachovalejší objekt ve Velkých lázních," komentoval koupi vily starosta Jan Birke (ČSSD). Koupí vily a 0,6 hektaru pozemků podle něj město předejde případným spekulacím s objektem. Vilu, která byla postavena přes 1. světovou válkou a sloužila pro ubytování lázeňských hostů, hodlá město v budoucnu opravit. Mohly by v ní být ordinace lékařů či ubytování.

Náchodská radnice usiluje o obnovení lázeňství v Bělovsi řadu let. Vedení radnice se v roce 2015 s ohledem na složité majetkové poměry v původních lázních rozhodlo jít svou vlastní cestou. Město investovalo do vlastních vrtů minerální vody a v roce 2019 otevřelo vilu Komenský s pítky minerálky a promenádou v takzvaných Malých lázních Běloves. Malé lázně leží zhruba půl kilometru vzdušnou čarou od hlavního lázeňského areálu na druhém, pravém břehu řeky Metuje.

Velké lázně koupila společnost Priessnitzovy léčebné lázně od předchozího soukromého majitele v roce 2019. V únoru 2020 začala s demolicí nejzchátralejších objektů. Její záměr obnovy lázeňství v Náchodě ukončila pandemie a společnost loni oslovila radnici s nabídkou prodeje. Město se následnou koupí lázní na levém břehu Metuje poprvé v historii stalo stoprocentním vlastníkem lázeňského území včetně jeho zdrojů.

Letos v březnu radnice začala s obnovou lázeňského parku o rozloze 1,8 hektaru. Celkové náklady na úpravy lokality na levém břehu Metuje město odhaduje na pět až osm milionů korun.

Vznik běloveských lázní spadá do začátku 19. století a jejich novodobá historie se začala uzavírat začátkem 90. let minulého století. Lázně tehdy ve zbídačeném stavu stát vydal dvěma restituentkám. Nestátní lázně neměly dost pacientů, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz. Lázně následně měnily majitele, snaha města získat je do vlastnictví dlouho končila bez výsledku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, správa, reality, lázně, Náchod, vila, radnice, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Běloves, Jan Birke, ČSSD, Metuje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod koupí v areálu běloveských lázní za deset milionů historickou vilu Panzinka  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.