Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dezinfekce Anti-COVID má být stažena z trhu už v sobotu. Firma z Budčevsi plánuje s výrobou pokračovat pod jiným názvem

Dezinfekce na ruce s označením Anti-COVID může být prodávána do pátku 11. září. Produkt, který se v Česku vyráběl kvůli nedostatku dezinfekčních prostředků v souvislosti s pandemií koronaviru, měl být z trhu stažen původně 8. srpna. Společnost z Budčevsi na Jičínsku, chce ve výrobě pokračovat pod vlastním názvem.

Společnost Aveflor z Budčevsi vyrobila do současné doby kolem čtyřiceti tun tohoto speciálního přípravku, který je podle receptury doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Kvůli končící lhůtě a snížené poptávce firma odepíše přibližně desetinu spotřeby.

„S výrobou jsme začali na konci března, největší zájem byl o Anti-COVID v dubnu. Trh se rychle nasytil a poptávka pak prudce klesla. Tržby byly asi 8,5 milionu korun. V současnosti je zájem minimální. Otázka je, co bude dál. Předpokládáme, že v říjnu či v listopadu se zájem opět zvýší," řekl ředitel společnosti a vedoucí ekonomického úseku Jan Zubatý.

Většina vyrobené dezinfekce od této firmy skončila na tuzemském trhu. Společnost vyprodukovala 145.000 kusů v různě velkých baleních. „Předpokládáme, že bychom v tom pod vlastní značkou Trioderm Care pokračovali. Cena by měla zůstat stejná," uvedl Zubatý.

České firmy vyráběly dezinfekci na ruce Anti-COVID od poloviny března do konce dubna. Výrobu jim umožnila výjimka ministerstva zdravotnictví. Původní termín ukončení prodeje pod označením Anti-COVID se několikrát prodloužil. Následně byl prodloužen až na maximální možnou délku 180 dní, kterou umožňuje evropská legislativa.

Mimořádné povolení od ministerstva zdravotnictví k výrobě prostředku Anti-COVID, získalo celkem třiatřicet firem. Ještě před měsícem zavedení výrobci pokračovali ve výrobě dezinfekčních prostředků na bázi lihu.

Někteří noví výrobci, kteří začali dodávat na trh Anti-COVID zaregistrovali svou vlastní značku a získali nezbytná povolení a vyrábí dle požadavků trhu. Z původně 33 firem registrovaných na výjimku je to zhruba polovina," řekl tehdy ředitel Svazu chemického průmyslu Ivan Souček.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Anti-COVID, dezinfekce, pandemie, koronavir, ČR, výroba, pandemie covidu-19, Česko, Světová zdravotnická organizace, okres Jičín, Aveflor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Svaz chemického průmyslu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinfekce Anti-COVID má být stažena z trhu už v sobotu. Firma z Budčevsi plánuje s výrobou pokračovat pod jiným názvem  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.