Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Na věži Baba na Troskách v Českém ráji dokončují nový vyhlídkový ochoz

Na věži Baba zříceniny hradu Trosky v Českém ráji řemeslníci dokončují výstavbu vnitřního vyhlídkového ochozu. Kvůli pracím je vrchol věže od poloviny dubna turistům nepřístupný, stavba za více než dva miliony korun skončí tento týden. Tvarově je nový ochoz stejný jako předchozí, dřevo ale nahradila přírodním živlům odolnější ocel. Kastelánka hradu Pavlína Suchomelová oceňuje také to, že nový ochoz je bez sloupů.

"Původní ochoz měl několik sloupů, Byly to poměrně masivní prvky a ta věž tím byla, jak to říct, taková ucpaná," řekla kastelánka hradu Pavlína Suchomelová. Vyhlídkový ochoz uvnitř vrcholu věže řemeslníci mění po deseti letech. Předchozí byl ze smrkového dřeva a nosné sloupy shnily. Aby nový ochoz dokázal déle vzdorovat náročným klimatickým podmínkám na vrcholu věže, je z ocele. Práce se podle kastelánky blíží ke konci. "Už jsou namontované podlahové díly, je téměř dokončena montáž zábradlí a v tuto chvíli se dělají dokončovací práce," uvedla.

Zatím ale nedokáže říct, zda bude vrchol věže přístupný v původně avizovaném termínu, tedy od této soboty. "Ve čtvrtek by měla proběhnout kolaudace a nemám stoprocentní jistotu, že veškerá administrativa s tím spojená se stihne do víkendu," řekla Suchomelová. Výstup na vrchol věže Baba s výhledem do krajiny patří mezi hlavní atrakce Trosek.

Gotický hrad z konce 14. století je dominantou Českého ráje mezi Turnovem a Jičínem. Z dálky zřícenina s věžemi Panna a Baba připomíná čertovy rohy trčící ze země. Umístění na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek v minulosti nedobytný hrad. Dnes je to nejnavštěvovanější památka v Libereckém kraji, každoročně má kolem 100.000 návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fotoanderle.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na věži Baba na Troskách v Českém ráji dokončují nový vyhlídkový ochoz  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.