Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Záchranář z Hořic vyráží pomáhat do Tanzánie. Cílem je obnovit chov slepic v dětském domově

Profesionální záchranář zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Miroslav Ouzký se v listopadu chystá na cestu do africké Tanzanie. Vyráží sem v rámci nadačního fondu TEMBO s netradičním cílem postavit poctivý kurník a obnovit chov slepic v dětském domě ve městě Arusha.

Jakkoli se tento plán může zdát triviální, pro africký domov je zcela zásadní, uvádějí dobrovolníci. Na listopad už mají koupené letenky, které si platí sami, a chystají se vyrazit pomáhat do Tanzánie do dětského domova Destiny. Tady mají v plánu postavit kurník a obnovit chov slepic.

„Chov slepic byl v dětském domově Destiny od jeho prvopočátků. Bohužel s nuceným přestěhováním do nových prostor zanikl, a proto bychom chtěli tento chov obnovit, a to vybudováním nového kurníku včetně slepic. Díky našemu projektu se stane dětský domov částečně soběstačný v produkci masa a vajec, čímž ušetří náklady na provoz ve prospěch dětí,“ vysvětluje Miroslav Ouzký s tím, že děti se pak o slepice budou starat, díky čemuž se naučí základy životních potřeb v péči o zvířata.

Miroslav Ouzký do dětského domova Destiny nepojede poprvé. „V tomto dětském domově již nějakou dobu pomáháme. Dovezli jsme kompenzační pomůcky, pomohli dovybavit kuchyň, zvelebili prostory. Pokud by se vám naše aktivita líbila, můžete nás finančně podpořit,“ říká záchranář z Hořic, který se do Tanzanie chystá s dvěma dalšími dobrovolníky.

Dětský domov Destiny se stará aktuálně o devět dětí s převážně mozkovou obrnou. „Je jasné, že být postižený není žádný med a v Africe to platí dvojnásob,“ říká zakladatel nadačního fondu TEMBO Matěj Břeský.

Řada lidí na sociálních sítích ale projekt silně kritizuje. Dobrovolníci se proto brání nařčení, že si do Afriky jedou užít dovolenou za cizí peníze. „Ano, jedeme tam z vlastní dovolené, neboť to tak chodí, že si lide musí vzít na cestu někam dovolenou. A ne, ani koruna z peněz, které se nám s laskavosti jiných podařilo na tuto akci sehnat, nejde na naši dovolenou, ale pouze na věci spojené s pomocí postiženým dětem. Všechny náklady na cestu si platíme z vlastni kapsy,“ dodává na závěr Matěj Břeský s tím, že veškeré výdaje nadačního fondu TEMBO si mohou lidé ověřit na transparentním účtu.

Ohodnoť článek

Foto Nadační fond TEMBO

Štítky charita, TEMBO, Hořice, Tanzanie, dětský domov, slepice, kurník, nadační fond, Miroslav Ouzký, Destiny, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Arusha, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranář z Hořic vyráží pomáhat do Tanzánie. Cílem je obnovit chov slepic v dětském domově  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.