Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rektorem hradecké univerzity byl zvolen opět Kamil Kuča

Rektorem Univerzity Hradec Králové (UHK) bude nadále Kamil Kuča. Dnes o tom rozhodl akademický senát školy, rektora do funkce jmenuje prezident. Byl jediným kandidátem pro nadcházející čtyřleté funkční období. V čele univerzity je od roku 2016.

Kamil Kuča dnes od 24 členů akademického senátu získal 22 hlasů. Byl zvolen v prvním kole. "Nabízím vizi regionální univerzity s globálním dopadem," řekl.

Za jeden z nedůležitějších úkolů příštího rektorského období považuje přípravu strategie univerzity pro období 2021+. "Chtěl bych, abychom společně připravili závazný dokument, ve kterém budou plně zakotveny jasné cíle, zodpovědnost jednotlivých aktérů tak, aby naše univerzita i nadále rostla," řekl Kuča.

Součástí dokumentu by mělo být například zkvalitnění výuky, rozšiřování spolupráce se soukromým sektorem nebo zaměření fakult na získávání nových Ph.D. programů nejen v českém, ale i v anglickém jazyce. Slíbil, že se bude snažit o zvyšování platů zaměstnanců univerzity, pokračování v prohlubování spolupráce se zahraničními univerzitami. Podle něj by se také mělo zvyšovat zapojení vědeckých pracovníků univerzity do evropských vědeckých projektů.

"V prvním období jsem se zaměřil na vědu a internacionalizaci. Jsem si vědom, že dlužíme zaměstnancům. Proto je nyní hlavní tezí zaměřit se na zaměstnance, na benefity pro ně a navýšení platů," řekl Kuča.

Za Kuči univerzita v květnu 2017 otevřela novou budovu Přírodovědecké fakulty za 450 milionů korun. Stavba se stala třetím objektem v univerzitním kampusu Na Soutoku. Univerzita plánuje také modernizaci a rekonstrukci budov v centru města.

Kuča například v letech 2001 až 2006 působil na Katedře toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové, v letech 2006 až 2012 přednášel na Katedře chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Od roku 2011 stál v čele Centra biomedicínského výzkumu ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

V únoru před čtyřmi lety byl zvolen do čela univerzity ve třetím kole volby, kdy od 30 členů akademického senátu získal 16 hlasů. Do té doby působil na UHK ve funkci prorektora pro tvůrčí činnost a vnější vztahy. Vystřídal Josefa Hynka, který již po dvou funkčních obdobích nemohl znovu kandidovat. Jeho protikandidátem byl v roce 2016 proděkan Přírodovědecké fakulty UHK Martin Bílek, dostal 14 hlasů.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na Fakultě informatiky a managementu, Přírodovědecké fakultě, Filozofické fakultě a Pedagogické fakultě. Na univerzitě studovalo k letošnímu 10. únoru 6470 studentů, z nichž 500 je ze zahraničí.

Autoři | Foto Univerzita Hradec králové

Štítky ČR, školy, vysoké, personální, Hradec Králové, univerzita, Kamil Kuča, Univerzita Hradec Králové, přírodovědecká fakulta, Martin Bílek, Josef Hynek, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové, Fakulta vojenského zd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rektorem hradecké univerzity byl zvolen opět Kamil Kuča  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.