Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Startovacích bytů v Hradci bude k dispozici 50. Očekává se obrovský zájem

Královéhradecká radnice nabídne mladým lidem asi 50 takzvaných startovacích bytů. Žádosti bude magistrát přijímat v druhé polovině ledna, veřejné losování nových nájemníků se uskuteční 5. února ve velkém sále Adalbertina. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Zájem o bydlení ve startovacích bytech, v nichž se platí zvýhodněné nájemné, bývá obrovský. Při posledním losování v říjnu 2018 se o 46 bytů ucházelo 1123 mladých lidí.

Hradec Králové má v systému startovacího bydlení zařazeno 132 bytů a hromadné losování většího počtu bytů najednou organizuje zhruba jednou za dva roky. V bytě může být nájemník nejvýše tři roky. Zvýhodněné nájemné ve startovacích bytech činí 45,30 koruny za metr čtvereční měsíčně. Podle portálu www.cenovamapa.eu se tržní nájem v Hradci Králové pohybuje na úrovni 167 korun za metr čtvereční.

Zájemce o startovací byt musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit na území města nemovitost k bydlení. Ve městě musí mít zájemce trvalý pobyt nebo v Hradci Králové musí pracovat. "

Je třeba dodržet ještě další podmínky. Například žadatel nesmí být dlužníkem města nebo městem zřízených právnických osob, jeho příjem musí dosahovat nejméně 20.000 korun hrubého a je zaměstnán více než šest měsíců před podáním žádosti. Budeme také požadovat, aby se vybraný žadatel přihlásil k trvalému pobytu v Hradci Králové," uvedla náměstkyně primátora pro oblast majetku Věra Pourová (ANO).

Radnice do letošního losování nabídne asi 35 bytů velikosti 2+kk, zbytek budou byty 1+kk. Byty jsou v bytových domech ve čtvrtích Třebeš a Nový Hradec Králové.

Prostřednictvím nabídky startovacích bytů se radnice ve městě snaží udržet mladé lidi, například studenty po škole, a získat tím nové obyvatele. Původně radnice pro program startovacího bydlení v letech 2007 až 2010 pořídila 172 nových bytů. V roce 2012 rozhodla, že část těchto bytů obsadí senioři. Pro seniory a lidi se zdravotním postižením má radnice asi 720 nájemních bytů, dalších asi 160 bytů má pro rodiny s dětmi.

Autoři | Foto Brněnská drbna

Štítky ČR, správa, byty, Hradec Králové, radnice, bydlení, Věra Klásková, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startovacích bytů v Hradci bude k dispozici 50. Očekává se obrovský zájem  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.