Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Městská policie upozorňuje na silvestrovské oslavy. Každoročně dochází ke škodám na zdraví i majetku, především se špatnou manipulací pyrotechniky

Blíží se konec roku a s tím spojené oslavy příchodu roku nového. Silvestrovskou oslavu si již těžko představíme bez zábavné pyrotechniky. V obchodech a stáncích je každoročně kupujícím nabízeno nepřeberné množství různých druhů tohoto zboží. S tím jsou ale spjaty i různá nebezpečí.

Každá osoba starší 15 let, která má zájem, si může vybrat tuto zábavnou pyrotechniku dle svých požadavků na efekty, a finanční částku, kterou je ochotna na ni vynaložit. Zábavná pyrotechnika se dělí, podle nebezpečnosti, do kategorií. Přestože každý rok upozorňujeme na rizika spojená s jejím používáním, opakovaně dochází ke škodám na zdraví i majetku.

Prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely, mají svá přísná pravidla. Výrobek musí být označen certifikátem státní zkušebny, kategorií F, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti a nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti.

Stánkový prodej může být prováděn jen při prodeji výrobků zábavné pyrotechniky kategorie F1. Pyrotechnické výrobky uvedené na trh se nesmí dodávat ani jinak poskytovat osobám, které nedosáhly níže uvedené věkové hranice:

Hospodářský subjekt nebo osoba s odbornou způsobilostí zpřístupní pyrotechnický výrobek pouze osobě, která dosáhla věku:

a) 15 let u pyrotechnických výrobků kategorie F1 (např. prskavky 16 cm, bouchací kuličky, třaskací granule, apod.)

b) 18 let u pyrotechnických výrobků kategorie F2, T1 nebo P1 (např. rakety, fontány, prskavky 40 cm)

c) 21 let u pyrotechnických výrobků kategorie F3, anebo získala osvědčení o odborné způsobilosti (např. kompakty)

Pokud by strážníci při kontrolách zjistili prodej zábavné pyrotechniky osobě mladší patnácti, resp. osmnácti let, nebudou řešit přestupek na místě, ale předají jej k projednání příslušnému orgánu. Ten může udělit sankci v řádech několika desítek tisíc korun.

Doporučení:

- Při nákupu si dejte pozor na datum, do kdy má být pyrotechnika použita, a nikdy ji nepoužívejte po uplynutí tohoto data.

- Zásadně se u těchto výrobků dodržujte návod na obalu výrobku, samozřejmě uvedený v českém jazyce, kde je zřejmý způsob i místo jejich zapalování, tj. použití.

- V žádném případě nevyrábějte a neodpalujte podomácku vyráběnou pyrotechniku a ani nijak nevylepšujte pyrotechniku zakoupenou. Je to právě amatérsky vyráběná pyrotechnika, která způsobuje nejtragičtější následky.

- Pokud se vám nepodaří pyrotechnický výrobek odpálit, počkejte minimálně dvacet minut a potom jej vložte do vody. Ve vodě se papír i výbušnina rozmočí, čímž dojde k bezpečné likvidaci.

- S pyrotechnickými předměty nemanipulujte, pokud jste pod vlivem alkoholu nebo látek, ovlivňujících naši pozornost (léky, návykové látky - drogy). V žádném případě by s těmito výrobky neměly manipulovat děti, a to ani pod dohledem dospělých osob.

- Pozor také na zvířecí miláčky. Psi a kočky mají mnohem vyvinutější sluch než lidé a při nadměrném hluku trpí. Někdy může dojít i k trvalému poškození jejich zdraví, zejména psychiky.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Magistrát města Hradec Králové

Štítky Městská policie, Hradec Králové, silvestr, petardy, oslavy, pyrotechnika, zdraví, Formule 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie upozorňuje na silvestrovské oslavy. Každoročně dochází ke škodám na zdraví i majetku, především se špatnou manipulací pyrotechniky  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.