Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtyřletá Patrície z Hradce bojuje s těžkou leukemií. Rodině pomáhá Dobrý anděl

Natálka (5), Patrička (4) a Valinka (2). Tři krásné dívky, o které s láskou pečují jejich rodiče Andrea a Lukáš z Hradce Králové. „Naše prostřední dcera byla od malička upovídaná a veselá holčička. Milovala všechno a všechny. V necelých dvou letech se nám začala pomalu měnit před očima,“ začíná své vyprávění paní Andrea.

A pokračuje: „Pár týdnů poté, co jsem se dozvěděla, že čekáme Valinku, Patrička onemocněla a skončila na tři týdny v nemocnici. Prvních čtrnáct dní byla na oddělení JIP s rotavirovou infekcí a zápalem plic. Od té doby začala méně jíst, nerostla, celkově to nebyla ona. Pak přišla další vážná nemoc – meningoková infekce. Na začátku letošního roku se přidala únava, chřipky, angíny,… Navíc začala být více vzteklá a protivná.“

V březnu se dívce začaly bezdůvodně tvořit modřinky na těle. Po sérii vyšetření jí lékaři odebrali krev a rozhodli se pro krátkou hospitalizaci. Další den ráno naplánovali operaci – odebrání vzorku kostní dřeně. „Odpoledne si nás zavolal doktor do společenské místnosti. Byla tam i staniční sestra a psycholog. Na ten moment nikdy nezapomenu. Jakmile jsem je viděla, tušila jsem, že bude zle,“ vzpomíná Andrea.

Vážná nemoc změnila rodině život

Lékaři rodičům sdělili, že u jejich dcery zjistili vážné onkologické onemocnění – akutní lymfoblastickou leukémii. „V tu chvíli se nám zhroutil svět. Manžel musel okamžitě skončit v práci, aby zajistil péči o Patriččiny sestry. Neměli jsme v našem okolí nikoho jiného, kdo by dokázal pečovat o tehdy sedmnáctiměsíční Valinku,“ vysvětluje Andrea.

První tři měsíce zůstala Patricie se svou maminkou v nemocnici. Závažnější dětská onkologická onemocnění se v České republice léčí ve dvou Dětských onkologických centrech v Praze a Brně. S ohledem na výsledky a závažnost Patriciina onemocnění se proto lékaři rozhodli přesunout léčbu z Hradce Králové do pražské Fakultní nemocnice Motol.

Před zahájením léčby chemoterapií musela Patricie absolvovat, vzhledem k předchozím onemocněním plic, i přeléčení antibiotiky. Problémy s dýchacím ústrojím Patričku trápí dlouhodobě, pomáhají jí mimo jiné i pravidelné inhalace. První chemoterapie se přesto neobešly bez komplikací. Přidaly se horečky a infekce v krevním oběhu.

S finanční situací pomáhá Dobrý anděl

Od května, kdy byla léčba zahájena, má naše holčička za sebou už 4 narkózy. Pro snadnější podávání chemoterapie jí byl zaveden centrální žilní katetr – podkožní vstup. Z kudrnaté krásky máme princeznu bez vlásků. Léčba bude ještě dlouhá, náročná a bolestivá. Se špatným zdravotním stavem se navíc nepotýká jen Patrička, ale i její dvě sestry. Natálka trpí zvýšenou lámavostí kostí pravé nohy a Valinka má zatím z neznámého důvodu zvětšená játra a zvýšené jaterní testy,“ dodává Andrea.

Spolu s vážným onemocněním se rodina začala potýkat také se zhoršením finanční situace. Přišla o hlavní příjem, který zajišťoval táta Lukáš. V nemocnici jim nabídli pomoc Dobrých andělů, kteří přispívají prostřednictvím nadace Dobrý anděl rodinám, v nichž se objevila vážná nemoc. Pravidelný měsíční příspěvek pomáhá alespoň částečně s dorovnáním chybějícího příjmu i s úhradou potřebných nákladů spojených s léčbou.

Od počátku léčby se Patrička potýká s oslabením imunity, musí se proto vyhýbat větším kolektivům či cestování hromadnou dopravou a má nařízenou nízkobakteriální dietu. Doma je třeba dodržovat sterilní prostředí, častěji uklízet pomocí dezinfekčních přípravků. „Čeká nás ještě dlouhé a těžké období, které ale zvládneme lépe i díky Dobrým andělům. Za jejich pomoc nepřestaneme být vděčni,“ doplňuje svou ženu Lukáš.

Náročnou léčbu holčička zvládá statečně

Před pár lety oslovila nadace Dobrý anděl rodiny, ve kterých se dítě potýká s onkologickým onemocněním. Z průzkumu vyplynulo, že léčba s následnou rekonvalescencí trvá až tři roky.

I v případě, že dojde k ukončení léčby, se dětští pacienti nadále potýkají s oslabenou imunitou. Bývají často nemocní a rodiče se tak nemohou vrátit zpět do zaměstnání. Právě z tohoto důvodu Dobří andělé pomáhají rodinám s onkologicky nemocnými dětmi 3 roky od stanovení diagnózy,“ vysvětluje Šárka Procházková, ředitelka nadace Dobrý anděl. Aktuálně dárci pomáhají 604 takovýmto rodinám. Každý rok onemocní v České republice 350 dětí, o pravidelnou finanční pomoc zažádá asi 200 rodin.

Zapojit se do pomoci můžete i vy

Stát se Dobrým andělem je jednoduché! Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit výši příspěvku a zadat trvalý příkaz. Díky svému Andělskému účtu uvidíte, komu vaše příspěvky pomáhají. Navíc je nadace vždy odevzdá potřebným do posledního haléře, protože její provoz je hrazen ze soukromých zdrojů spoluzakladatelů a dalších filantropů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Zdroj Dobrý Anděl

Štítky Tisková zpráva, Dobrý Anděl, rodina, Hradec Králové, nemoc, léčba, Česko, Fakultní nemocnice v Motole, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřletá Patrície z Hradce bojuje s těžkou leukemií. Rodině pomáhá Dobrý anděl  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.