Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Letecká show CIAF v Hradci už se nebude konat každý rok, navíc dostane menší dotaci

Letecká přehlídka CIAF se bude v Hradci Králové konat jednou za dva roky, vždy v sudý rok. Město přehlídce sníží dotaci na 1,8 milionu korun z letošních 2,58 milionu korun. Po dohodě s pořadateli leteckého festivalu o to navrhla rada města, definitivně budou podporu schvalovat zastupitelé 10. prosince. ČTK o tom dnes informovala mluvčí města Kateřina Šmídová. CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993. Výjimkou byly roky 2003 až 2008, kdy byl CIAF v Brně.

Radnice letecký festival původně pro příští rok vyškrtla ze seznamu prestižních akcí Regina, které dostávají od města finanční podporu. "Dlouho jsme se rozhodovali, jakým způsobem budeme leteckou přehlídku podporovat. Nakonec jsme se rozhodli podpořit její dodatečné zařazení do Reginy," uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Když se bude akce konat jako bienále, budou mít pořadatelé podle něj možnost připravit kvalitní a neokoukaný program.

Varianta konání festivalu jednou za dva roky byla podle radnice iniciativou pořadatelů. "Městu jsme nabídli konání přehlídky jednou za dva roky, tak aby dotace mohla být ve výši, která bude smysluplná s ohledem na rozpočet a kvalitu akce a zároveň v možnostech města," uvedl pořadatel CIAF Aleš Cabicar, který je zároveň za TOP 09 náměstkem hejtmana pro zdravotnictví. Podporu od radnice označil za zásadní a dohodu za kompromis. CIAF dostává podporu i od Královéhradeckého kraje, letos i loni to bylo 750.000 korun.

Letecká přehlídka CIAF v posledních letech nabídla menší počty letecké techniky než v minulosti. Letos o víkendu na přelomu srpna a září bylo na přehlídce přes 40 strojů, zatímco dříve to obvykle bylo kolem sta strojů. Klesly i počty návštěvníků. Letos pořadatelé oznámili návštěvu 25.000 lidí, loni kvůli deštivému počasí přišlo 12.000 diváků a předloni asi 20.000 diváků. V letech 2010 až 2012 návštěvnost přesahovala 50.000 lidí ročně.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, letectví, zábava, CIAF, Hradec Králové, dotace, festival, Brno, Regina, Alexandr Hrabálek, ODS, Aleš Cabicar, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká show CIAF v Hradci už se nebude konat každý rok, navíc dostane menší dotaci  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.