Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové má v univerzitním kampusu náměstí Václava Havla

Piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové byla dnes slavnostně pojmenována na náměstí Václava Havla. S návrhem pojmenovat část kampusu po bývalém prezidentovi Havlovi přišla hradecká univerzita. Havlovo náměstí v areálu univerzity je podle vysoké školy vyjádřením sounáležitosti Havla se studentským hnutím v roce 1989, kdy hybateli tehdejších událostí byli právě studenti.

Zastupitelé Hradce Králové návrhu univerzity vyhověli a v červnu pojmenování piazzetty po Václavu Havlovi schválili. Předtím univerzita získala k pojmenování i souhlas od vdovy po bývalém prezidentovi Dagmar Havlové.

Dnešní slavnostní pojmenování náměstí po Václavu Havlovi je hlavní událostí z akcí nazvaných Cesta ke svobodě, které připomínají v Hradci Králové výročí sametové revoluce roku 1989.

Hradec Králové dosud žádné veřejné prostranství pojmenované po Havlovi neměl. Před městskou knihovnou je od října 2014 takzvaná Havlova lavička, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek. Má podobu dvou židlí, které spojuje stolek, jehož středem prorůstá strom. Lavička sloužící k setkávání a dialogu lidí stojí v řadě měst v ČR a také například ve Washingtonu, Dublinu či v Barceloně.

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, správa, školy, historie, 1989, vysoké, Havel, Hradec Králové, FOTO, Václav Havel, univerzita, Univerzita Hradec Králové, Dagmar Havlová, Sametová revoluce, Bořek Šípek, Česko, Washington, D.C., Dublin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové má v univerzitním kampusu náměstí Václava Havla  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.