Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Deštěm poničená zeď z krabic opět stojí. Pomohly desítky lidí, obchody i školy

Deštěm poničená zeď z papírových krabic na Ulrichově náměstí v Hradci Králové, kterou tam v pondělí při příležitosti 30. výročí sametové revoluce postavili studenti, je téměř obnovena. Studenti museli okolo 700 krabic zlikvidovat. Nyní měří papírová stavba na délku okolo 30 metrů.

"Ve čtvrtek poté, co se vlivem nepříznivého počasí zřítila zásadní část zdi, začali studenti Univerzity Hradec Králové zeď opět stavět. Nejprve krabice vytřídili a nejvíce poškozené odvezli. Během středy se zvedla neuvěřitelá vlna solidarity, lidé nosili krabice po desítkách, poskytly je také obchody a velmi přispěly i základní školy," řekl mluvčí univerzity Jakub Novák.

Podle něj by během dneška měla zeď dosáhnout rozměrů jako před deštěm, tedy okolo 35 metrů na délku a asi dvou metrů na šířku. "Zeď je opět složena asi ze 700 krabic všech velikostí. Nyní ji už na noc a v případě deště zakrýváme plachtami. Díky nasazení lidí se tak může happening 17. listopadu bez problému uskutečnit," uvedl Novák.

Zeď začala vznikat v pondělí a má připomenout podobnou událost před 30 lety. V prosinci 1989 byla podobná zeď ve městě nejvýraznějším symbolem sametové revoluce. Akci, která je v Hradci Králové součástí série připomínek 30. výročí událostí roku 1989, pořádají Univerzita Hradec Králové, Centrum uměleckých aktivit a Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

V roce 1989 vyrostla zeď jako symbol odporu proti tehdejšímu režimu, letos vzniká proti "blbé náladě" a jako výraz nesouhlasu s těmi, kteří v české společnosti rozdmýchávají nenávistné a konfliktní nálady, uvedli organizátoři.

V roce 1989 šlo o spontánní akci studentů. Stavba tehdy začala 12. prosince na Gottwaldově, dnešním Ulrichově náměstí a měla symbolicky oddělit komunistickou moc reprezentovanou sídlem OV KSČ ve Steinského paláci a městský národní výbor, okresní národní výbor a bezpečnostní orgány na protější straně náměstí. Zeď dosáhla délky asi 20 metrů, široká byla čtyři metry. Z náměstí zmizela zhruba po týdnu, když se kvůli počasí a vlhkosti začala rozpadat, podle pamětníků to bylo kolem 19. prosince.

Autoři | Foto Univerzita Hradec Králové

Štítky ČR, historie, školy, zeď, 1989, Hradec Králové, FOTO, Sametová revoluce, Ulrichovo náměstí, Univerzita Hradec Králové, Jakub Novák, KSČ, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deštěm poničená zeď z krabic opět stojí. Pomohly desítky lidí, obchody i školy  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.