Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Posprejovaný kontejner na elektroodpad byl záměr

V centru Hradce Králové na třídě Karla IV. stojí nový kontejner na elektroodpad. Nejde však o běžný červený kontejner, kterých je v krajském městě více. Tento je v atraktivním graffity designu, kterým upozorňuje na možnost sběru vysloužilého elektra a byl před Bio Central umístěný v rámci projektu „Umění třídit“ společnosti Asekol ve spolupráci s městem Hradec Králové a s Hradeckými službami.

Podobně se posprejované kontejnery objevují ve všech krajských městech, autory uměleckých a zároveň funkčních designů jsou výtvarníci a sprejeři pod vedením Nikoly Vavrouse - Khomy.

„Sběr elektroodpadu je dnes velmi důležitou součástí celého systému nakládání s odpady. Elektrozařízení obsahují velké množství různých materiálů, které lze z velké části recyklovat,“ říká Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast životního prostředí. V současnosti je na celém území Hradce Králové umístěno celkem 73 kontejnerů na elektroodpad.

Společnost Asekol projektem „Umění třídit“ spojuje osvětu s uměním a vytvořila 14 kontejnerů obohacených o graffiti design, které nyní umisťuje do krajských měst.  

Ochrana před vandaly

"Chtěli jsme netradičně upozornit na potřebu třídit vysloužilé elektro a zároveň naše kontejnery ochránit před vandaly,“ vysvětluje Karel Krejsa, ředitel systému Asekol, a dodává: „Uvědomujeme si svou přítomnost ve veřejném prostoru, která nemusí být vždy vnímána pozitivně, a proto jsme se rozhodli propojit účel s uměním, tedy zachovat dostupnost červených kontejnerů a přizpůsobit je místu, kde se nacházejí. S ohledem na zkušenosti ze zahraničí funguje street art velmi dobře i jako preventivní prvek proti vandalům.“

Umělecké a funkční designy na kontejnerech připomínají daná města a jejich dominanty a vytvořili je výtvarníci a sprejeři pod vedením Nikoly Vavrouse – Khomy. Kontejner pro Hradec Králové znázorňuje Boba a Bobka, kterým při odnosu elektroodpadu spěchají na pomoc Pat a Mat.

Tedy populární postavičky hradeckého rodáka Vladimíra Jiránka. Ti tropí zmatek a ruší fotbalového maskota od hry na kočku a myš. Vše je navíc kompozičně doplněno hradeckými „lízátky". Za grafickým návrhem i ztvárněním stojí výtvarník a ilustrátor Dalibor Krch - Max. 

Autoři | Tisková zpráva | Foto hradeckralove.org

Štítky Hradec Králové, elektroopad, kontejner, třídění, elektroodpad, umění, Karel IV. Lucemburský, Martin Hanousek, Vladimír Jiránek

Posprejovaný kontejner na elektroodpad byl záměr  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.