Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Hradecký Černobyl děsí. Benešovka se místním rozpadá před očima

Největší sídliště v Hradci Králové se i nadále rozpadá. Vydali jsme se na jeho průzkum a skutečnost vyděsí i otrlé. Nebezpečných míst se na sídlišti nachází nespočet. Nemluvě o vzrůstající frustraci místních obyvatel.

Je to neuvěřitelný kontrast. Část upraveného sídliště, které prošlo rekonstrukcí před více než čtyřmi roky působí na oko velmi dobře. Panelové domy prošly ráznou proměnou, zmizely ohavné betonové valy, přibyla zeleň a místo celkově působilo jako prostor, kde se dá spokojeně žít. Jenže prostory sídliště jsou obrovské a zatím nebyla opravena ani jedna čtvrtina.

Bývalá hradecká chlouba Socialismu. Tak se říkávalo Benešovce, která ještě v devadesátých letech patřila mezi místa, kde byla radost bydlet. Jenže od té doby chátrá a místo se stává nebezpečným bludištěm jen pro otrlé.

"Hrůza a děs. Procházet se tady, to je neštěstí. Vše se rozpadá a místo oprav jsou cedule pouze se zákazem vstupu," komentovala situaci jedna z obyvatele Benešovy třídy. 

Chybí peníze. Stavět by se mělo začít až za tři roky

První etapa oprav proběhla i díky evropským dotacím. Druhá fáze počítá s rozpočtem přesahující miliardu korun. Pokud vše dobře půjde, začne se stavět v roce 2022 

"Snad už se to někam posune. Protože žijeme na staveništi. Každý den se něco odtrhne, něco spadne a v tomhle máme žít?", rozčiluje se další místní obyvatelka.

A nutno dát obyvatelům za pravdu. Z místa doslova mrazí. Rozpadlé schody, zrezivělá zábradlí, zákazy vstupu. Vše je viditelné na každém kroku a především pro děti jsou to místa, které jsou značně nebezpečná. 

I za dne z místa mrazí

Nespokojenost místní obyvatel narůstá a v Hradci najdete jen stěží někoho, kdo by si největší sídliště na Hradecku pochvaloval. Mezi děsivá místa patří i garáže, které působí jako vstup do pekla. Běhat děti v okolí rozhodně nenajdete. Není se čemu divit, že rodiče s nimi musí ujít značný kus cesty, aby našli ideální místo pro své ratolesti.

Spletitá bludiště zákazů, nebo jen zábradlí, které mají upozornit na hrozbu pádu rozhodně nestačí. Lepit jednu náplast za druhou situaci nepomůže a jen oddaluje to, co je nutné. 

Hradec je považován za salón republiky a každoročně patří v České republice k nejlepším místům pro život. Pokud si chce udržet svou dobrou pozici, musí se Benešova třída změnit k nepoznání.

Autoři | Foto Martin Doležal

Štítky sídliště, Černobyl, Hradec Králové, Česko

FOTO: Hradecký Černobyl děsí. Benešovka se místním rozpadá před očima  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.