Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hradec Králové chce získat peníze na vznik dalších dětských skupin

V mateřských školách v Hradci Králové je stále nedostatek volných míst. I to je důvod, proč se město rozhodlo zapojit se do dotační výzvy Národního plánu obnovy Ministerstva práce a sociálních věcí. Jejím prostřednictvím bude možné vybudovat zázemí pro dětské skupiny ve vytipovaných lokalitách Třebeš a Malšovice pro více něž 70 dětí.

Maximální výše podpory je 25 milionů korun pro jeden projekt s možným dalším navýšením dotace. Na schválení využití dotace a vytvoření dětských skupin se shodli na úterním jednání zastupitelé.

„Vnímáme ohlasy rodičů, kteří ať, už z pracovních nebo jiných důvodů, potřebují umístit do mateřské školy děti mladší tří let. Mateřské školy zřizované městem pro tyto děti kapacitně nestačí, a proto bychom chtěli využít dotační výzvy, díky které by v Hradci Králové vznikly dětské skupiny. V Třebši byl vytipován objekt bývalého kina, kde by mohlo najít místo až 24 dětí a v Malšovicích se nabízí prostor na hřišti organizace Klídek, kde je navrhován modulární objekt až pro 48 dětí,“ uvedla v tiskové zprávě primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

Objekt bývalého kina Třebeš, který se nachází v sousedství Mateřské školy Sluníčko, bude zdemolován a nahrazen modulárním objektem pro skupinu 24 dětí. V jeho blízkosti vznikne také osm parkovacích míst. Celkové náklady jsou odhadovány na 20 milionů korun. Dětská skupina bude organizačně začleněna pod Mateřskou školu Sluníčko a odtud také bude zajištěno stravování.

Další umístění dětské skupiny pro dvakrát 24 dětí je plánováno v Malšovicích na městském pozemku vedle nízkoprahového centra Klídek. U modulárního objektu se počítá i s parkovacím stáním pro 16 vozidel. V tomto případě jsou náklady odhadovány na 40 milionů korun. Dětská skupina bude organizačně začleněna pod Mateřskou školu Zvoneček, ze které bude zajištěno také stravování. „Uvedené řešení předpokládá vznik nových míst za minimálními náklady. Využita budou v oblasti předškolního vzdělávání hradeckých dětí. Doba udržitelnosti je stanovena na deset let, přičemž prvních pět let je povinnost provozovat nově vybudovanou dětskou skupinu a následujících pět let je možné tento provoz změnit například na mateřskou školu,“ doplňuje primátorka Springerová.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, děti, skupina, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce získat peníze na vznik dalších dětských skupin  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.