Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hradci Králové u Novákových garáží bude servisní cyklostanice

Hradec Králové se může pyšnit titulem Cykloměsto Do práce na kole 2023. Cílem bylo motivovat veřejnost k rozvoji a podpoře udržitelné mobility. S titulem obdrželo město také servisní cyklostanici.

Servisní cyklostanice CykloHub bude v nejbližších dnech umístěna u cyklostezky podél Labe v blízkosti Novákových garáží a labské paroplavby. Sloužit bude veřejnosti k údržbě a drobným opravám jízdních kol či dalších menších dopravních prostředků.

Ocenění Cykloměsto Do práce na kole získal Hradec Králové na základě výsledků dotaníku, který vyplňuje širokká veřejnost, ale zejména účastníci a účastnice Květnové výzvy Do práce na kole. Dotazník zohledňuje nejen podmínky pro pohyb lidí na kole v daném městě, ale subjektivní vnímání podmínek pro cyklisty a cyklistky. „Prostřednictvím ocenění Cykloměsto Do práce na kole chceme motivovat nejen města zapojená do výzvy Do práce na kole, pěšky či poklusem k dalšímu rozvoji a podpoře udržitelné mobility a městské cyklistiky,” říká Dominika Lenthárová, vedoucí projektu Do práce na kole, pěšky či poklusem ze spolku AutoMat, který každoročně uděluje titul Cykloměsto Do práce na kole.

„Naše město již nyní nabízí řadu možností nejen pro cyklisty, ale také pro běžce, bruslaře a další sportovce. Je v našem zájmu neustále zkvalitňovat a rozšiřovat síť cyklostezek po městě, a to nejen s ohledem na možnost vyžití ve městě, ale také ve snaze o rozvoj udržitelné dopravy. Nová cyklostezka například vznikla podél Labe v blízkosti tenisových kurtů DTJ. Intenzivně také pracujeme na tom, aby byla co nejdříve zahájena výstavba cyklostezky podél Hradečnice v městských lesích,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Počty cyklistů a jejich oblíbené destinace se město snaží pravidelně mapovat. Proto byly na několika stezkách po městě instalovány také sčítače cyklistů a chodců. Jeden z nich je například na cyklostezce směrem na Hučák. Cyklodopravu město podporuje i prostřednictvím sdílených kol. 

„Město Hradec Králové patří mezi tradiční česká cykloměsta, se kterými si kolo spojujeme. Rozhodně nestačí jen víceméně rovný terén, jak se stále, bohužel mylně, traduje. Právě síť bezpečných, nejlépe oddělených cyklopruhů a další infrastruktury, je pro rozvoj cyklodopravy klíčová. Těšíme se, jaké další novinky Hradec Králové pro městské cyklisty a cyklistky přinese, jakou inspirací bude v oblasti udržitelné mobility pro další města v Česku,“ dodává Lenthárová.

Ohodnoť článek

Foto Město Hradec Králové

Štítky kolo, doprava, město, Hradec Králové, ČR, cyklostanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové u Novákových garáží bude servisní cyklostanice  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.