Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Univerzita Karlova buduje v Hradci Králové lékařský kampus miliardy

Univerzita Karlova v Hradci Králové oficiálně zahájila výstavbu dvou budov pro lékařskou a farmaceutickou fakultu za více než sedm miliard korun. Po dokončení kampusu v roce 2026 půjde o výjimečné centrum vzdělávání a výzkumu v lékařství a farmacii v Česku.

Centrum bude mít přímé napojením na klinickou praxi ve Fakultní nemocnicí Hradec Králové a na Fakultu vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, které leží v těsném sousedství budovaného kampusu, uvedli představitelé univerzity. Jde o aktuálně největší investici Univerzity Karlovy. Stavební práce na kampusu začaly loni v létě.

Do nových budov kampusu se přestěhují obě fakulty z dlouhodobě nevyhovujících objektů, které jsou na několika místech v Hradci Králové. Nová pracoviště umožní fakultám zvýšit počet studentů a zajistí podmínky pro rozvoj zdravotnických oborů. Nyní na farmaceutické fakultě studuje zhruba 1400 lidí, lékařská fakulta má přes 1800 studentů.

"Rodí se zde zázemí, kde univerzita v dohledné době nabídne svým studujícím i celé akademické obci, a to nejen z Královéhradeckého kraje, moderní výukový a výzkumný prostor pro oblasti lékařství, farmacie a dalších biomedicínských věd. Potenciál moderního pracoviště přiláká, věřím, řadu tuzemských a zahraničních studujících i nové zahraniční vědecké partnery," uvedla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Stavební část kampusu za 6,1 miliardy korun buduje sdružení stavebních firem BAK a Syner. Další zhruba jednu miliardu korun bude stát vybavení budov. Významnou část nákladů vedle státu pokryje dotace z evropského Národního plánu obnovy. Univerzita by z vlastních zdrojů měla uhradit přibližně dvě miliardy korun.

Stavba je druhou etapou výstavby hradeckého univerzitního kampusu pod názvem Vzdělávací a výzkumné centrum Mephared Univerzity Karlovy. První budovu v kampusu u vjezdu do hradecké fakultní nemocnice univerzita otevřela v roce 2015 nákladem 315 milionů korun. Jsou v ní některé katedry a ústavy fakult. Celý kampus by měl studentům a vědcům začít sloužit od akademického roku 2026/2027.

Oba nové objekty budou sloužit oběma fakultám. Disponovat budou plochami přes 70.000 metrů čtverečních, z toho přes 40.000 metrů čtverečních bude určeno pro výuku a výzkum. V menším takzvaném centrálním objektu za necelých 900 milionů korun budou především děkanáty a administrativa, oddělení jazykové přípravy a stravovací zařízení. V hlavním a největším objektu kampusu budou výuková a výzkumná pracoviště včetně laboratoří a piteven. Po dokončení kampusu škola své stávající objekty v Hradci Králové opustí a zřejmě nabídne k prodeji.

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy funguje v Hradci Králové od roku 1969, studentům nabízí například studium farmacie nebo bioanalytické laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví. Lékařská fakulta ve městě působí od roku 1945, kromě magisterských oborů všeobecné lékařství a zubní lékařství je možné také studovat bakalářské programy všeobecné ošetřovatelství a porodní asistence.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, školy, stavby, Fiala, vysoké, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Karlova buduje v Hradci Králové lékařský kampus miliardy  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.