Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za pár hodin proběhne další debata s veřejností k proměně Velkého náměstí v Hradci Králové

Velké náměstí v Hradci Králové čeká v příštích letech velká proměna. Cílem je podle radnice vrátit náměstí lidem. V rukou už má koncept studie, ke které se dneska večer bude moci veřejnost vyjádřit a optat se, co ji zajímá. Diskuse začíná v 17:30 v Bio Central.

"Chceme náměstí otevřít lidem, aby na náměstí chodili bez velkých bariér, aby prostor byl zásadně oživen a nepatřil pouze parkujícím autům," řekla primátorka Pavlína Springerová. Na náměstí by měla vzniknout dvě stromořadí, přibýt vodní prvky a systém zasakování, které by pomáhaly s ochlazováním prostoru. Místo kočičích hlav by náměstí mělo být předlážděno řezanou dlažbou, restaurační zahrádky by měly mít jednotný charakter.

Současný počet 230 parkovacích míst, která jsou ve středu náměstí, by se měl redukovat na 65 míst na jižní a severní straně náměstí. Střed náměstí by měl patřit chodcům a měl by být místem pro veřejné aktivity. Redukci parkovacích míst má vyrovnat zřízení nových parkovacích míst v okolních ulicích Komenského a Víta Nejedlého. "V Komenského ulici by mělo přibýt zhruba 90 kolmých parkovacích míst," uvedl architekt Jaromír Chmelík. Připomněl, že v minulých letech vznikly u Velkého náměstí dva parkovací domy s osmi stovkami míst.

Nový koncept studie revitalizace Velkého náměstí počítá oproti původní verzi projektu s výsadbou linie vyšších listnatých stromů podél jižní strany náměstí a dvou linií vyšších listnatých stromů podél severní strany náměstí. V ulici V Kopečku je na náměstí navržen jeden centrální strom, dva stromy jsou navrženy na náměstí Jana Pavla II.

Dokument navrhuje ještě další opatření ke zpříjemnění klimatu v prostoru náměstí. Půjde například o speciální systém zavlažování a mlžení založený na koloběhu dešťové vody, která by se jímala z plochy náměstí a po následném přefiltrování by byla použita na ochlazování celého prostoru náměstí, a to včetně zavlažování navrhovaných alejí stromů.

Ohodnoť článek

Foto Město Hradec Králové

Štítky Velké náměstí, proměna, Hradec Králové, koncept, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pár hodin proběhne další debata s veřejností k proměně Velkého náměstí v Hradci Králové  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.