Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradecká Střezina má konečně nový taneční pavilon

Hradec Králové dokončil přestavbu tanečního pavilonu Základní umělecké školy Střezina, která je s 2300 žáky největší školou svého druhu v Česku.

Stavbaři tím završili první etapu rekonstrukce školy za více než 76 milionů korun, která zahrnovala již loni v lednu dokončenou přestavbu výtvarného pavilonu. Oficiální otevření tanečního pavilonu bude 10. ledna, uvedla dnes radnice.

Rozsáhlá rekonstrukce školy začala po mnoha letech příprav v lednu 2022 a patří mezi největší současné investiční projekty města. Škola dosud z většiny sídlí v nevyhovující bývalé pavilonové základní škole na Slezském Předměstí a na moderní budovu čeká čtvrt století. Před lety vznikla i petice za dostavbu školy, kterou podepsaly tisíce lidí.

Po nyní hotové první etapě přestavby, která zahrnovala i stavbu spojovací chodby mezi výtvarným a tanečním pavilonem, radnice chystá druhou etapu za odhadovaných 178 milionů. Druhá etapa zahrnuje rekonstrukci a dostavbu pavilonu populární hudby, rekonstrukce pavilonu klasické hudby a přestavba objektu pro kanceláře a zázemí školy.

Nyní město pro druhou etapu hledá stavební firmu. Výběrové řízení radnice vypsala loni v listopadu, lhůta pro odevzdání nabídek vyprší 22. ledna. V tendru bude mít při hodnocení nabídnutá cena váhu 70 procent a délka záruční doby 30 procent.

Poslední, třetí etapou bude výstavba pavilonu se dvěma sály pro divadlo a hudbu, který nahradí současnou tělocvičnu. Se zahájením třetí etapy radnice v případě příznivého vývoje počítá v roce 2027.

O přestavbu školy se město neúspěšně pokusilo již v roce 2018. Práce tehdy ale nabraly značné zpoždění, a radnice se proto rozhodla smlouvu se stavební firmou Prima ukončit. Firma následně od kontraktu, jehož hodnota byla 200 milionů korun, sama odstoupila. Zdůvodnila to špatnou projektovou dokumentací předloženou městem. V březnu 2019 firma městu předala staveniště zpět. Radnice pak zahájila revizi celého projektu a stavbu začala chystat znovu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZUŠ Střezina

Štítky ČR, školy, správa, stavby, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká Střezina má konečně nový taneční pavilon  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.