Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Galerie moderního umění HK vydala knihu o současném maďarském výtvarném umění

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové vydala knihu maďarské historičky umění Edit Andrásové. Knižní novinka "Kulturní převlékání. Umění na troskách socialismu a na vrcholcích nacionalismu" přináší kritický rozbor maďarského výtvarného umění v letech 1989 až 2022, informovali dnes ČTK zástupci GMU. Galerie vydala publikaci v překladové edici věnované umění střední a východní Evropy. Křest knihy spojený s autorčinou přednáškou se uskuteční 15. února 2024 v Akademii výtvarných umění v Praze.

"Už samotný podtitul napovídá, že se dotýká i témat velmi aktuálních v souvislosti se současným děním ve střední Evropě. Autorka ve své práci mimo jiné sleduje vliv autoritářského systému a nacionalismu na umění a kulturu v Maďarsku," uvedla mluvčí GMU Gabriela Bučková.

První část publikace se zabývá maďarským výtvarným prostředím v období tzv. Transformace, tedy v letech 1989 až 2010, a druhá část přibližuje dobu od roku 2010, kdy ve volbách zvítězila strana Fidesz v čele se současným premiérem Viktorem Orbánem. Autorka si všímá toho, jak se postsocialistická kultura vypořádává s traumaty z vlastní minulosti, věnuje se genderovým aspektům maďarského umění, analyzuje a popisuje vztah kultury a moci i způsob, jak se kulturní a politická témata dají snadno zneužít, uvedla GMU.

"András se zaměřuje na změnu pozice umění ve společnosti a na to, jakými způsoby se aktuální situaci přizpůsobuje nebo jí naopak vzdoruje. Přibližuje tvorbu konkrétních umělců a umělkyň a vybírá si při tom hlavně společensky angažovaná, sociálně citlivá a kritická díla. Maďarské umění uvádí do souvislostí s vývojem umělecké tvorby i v dalších zemích," sdělil ředitel GMU František Zachoval.

Publikace vznikla spojením vybraných částí ze dvou na sebe navazujících knih Edit Andrásové, které byly vydány v maďarštině, druhá vyšla letos. "Autorka tyto texty přímo pro české vydání upravila a aktualizovala. Teoretik umění a kurátor Jan Zálešák knihu opatřil úvodní studií, která českým čtenářům představuje osobnost a dílo Edit András v souvislostech," uvedla Bučková.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GMU

Štítky ČR, Maďarsko, literatura, výtvarné, galerie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie moderního umění HK vydala knihu o současném maďarském výtvarném umění  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.