Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradec Králové plánuje na rok 2024 snížení investic a schodkový rozpočet

Stotisícový Hradec Králové plánuje pro rok 2024 rozpočet se schodkem 225 milionů korun při příjmech 2,84 miliardy korun a výdajích 3,06 miliardy korun. Schodek chce uhradit z peněz ušetřených v minulých letech a 140 miliony korun z dříve přijatého úvěru. Výdaje na investice by měly klesnout na 499 milionů korun z letos plánovaných 523 milionů korun. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky pro ekonomiku Miroslav Hloušek (ODS).

Návrh rozpočtu projednala v úterý rada města. Definitivně by rozpočet měli schvalovat zastupitelé na zasedání 12. prosince.

"Město je v dobré finanční kondici, má nízkou zadluženost," řekl Hloušek. Pro vyrovnání rozpočtového schodku chce město příští rok čerpat zbytek úvěru, který si v celkové sumě 400 milionů korun vzalo na pokrytí investic již v roce 2021. Přijetí nového úvěru radnice neplánuje.

Vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu, by se měl v příštím roce podle Hlouška projevit snížením příjmů města o miliony až o několik desítek milionů korun. "Také přesněji zatím neznáme dopady změn v příjmech z DPH a ze zdražení energií. Na ty bychom reagovali úpravami rozpočtu v průběhu roku 2024," uvedl Hloušek.

Hlavním investičním výdajem příštího roku by mělo být 110 milionů korun na přestavbu křižovatky Mileta na silničním okruhu města. Jde o sdruženou investici města, kraje a státu za více než půl miliardy korun. Téměř 150 milionů korun by město mělo vložit do rekonstrukcí škol, především do druhé etapy rekonstrukce Základní umělecké školy Střezina.

Od roku 2021 byla hlavní investicí města stavba fotbalového stadionu za 650 milionů korun bez DPH. Šlo o největší investici v novodobé historii města. První fotbalové utkání se na stadionu odehrálo 5. srpna. Oficiálně se stadion veřejnosti otevřel 3. září.

Město řídí koalice čtyř subjektů, a to koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Čtyři strany koalice mají 18 mandátů a většinu v 37členném zastupitelstvu opírají o tři přeběhlíky zvolené za Rozvíjíme Hradec a za hnutí ANO.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Puš

Štítky ČR, správa, hospodářství, Hradec Králové, rozpočet, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové plánuje na rok 2024 snížení investic a schodkový rozpočet  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.