Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Královéhradecký útulek pro zvířata budou provozovat Městské lesy Hradec Králové

Útulek pro opuštěná zvířata v Hradci Králové bude provozovat městská společnost Městské lesy Hradec Králové. Rozhodla o tom v úterý rada města, řekla dnes novinářům primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Situaci v útulku a jeho provozování radnice řeší od loňského podzimu, kdy se objevilo podezření na špatné zacházení se zvířaty. V březnu vypsané výběrové řízení na provozovatele útulku město v září zrušilo.

Původně rada města zamýšlela vypsat nové výběrové řízení s upravenými podmínkami. Když přišly s nabídkou provozování útulku Městské lesy, rada nový tendr odmítla a rozhodla o svěření útulku své organizaci. "Městské lesy jsme vyhodnotili jako velmi dobrého uchazeče, přesvědčila nás i jejich vize," řekla primátorka. Podotkla, že Městské lesy jsou úspěšné při provozování městského kempu Stříbrný rybník.

Radnice předpokládá, že majetek útulku přejde na Městské lesy, které by jeho provoz a obnovu platily ze svých výnosů. Dotace města na provoz útulku, by měla být nižší než současné zhruba čtyři miliony korun ročně. Město by se mělo podílet zejména na finančně náročném kastračním programu koček. S provozováním útulku by městské lesy mohly začít na jaře 2024.

Městské lesy plánují dát útulku novou tvář a otevřít jej veřejnosti, plánují jej doplnit o takzvaný psí hotel. "Prioritou je zajištění kvalitní péče pro psy a kočky, případně jiná opuštěná zvířata. Chtěli bychom pravidelně pořádat dny otevřených dveří. Rádi bychom také spolupracovali s odborníky na problematická zvířata a s dobrovolnickými skupinami," uvedl ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

Vypsání nového tednru navrhoval náměstek primátorky pro životní prostředí Adam Záruba (Změna pro Hradec). "Zhruba před týdnem se objevil další poměrně vážný zájemce. Měli bychom tedy minimálně dva zájemce plus i Městské lesy by se mohly výběrového řízení účastnit," uvedl Záruba. Ostatní radní ale rozhodli pro Městské lesy. V prvním tendru byli dva uchazeči.

Útulek, v němž pracuje pět lidí, nyní provozují městské Technické služby, metodicky útulek od letoška řídí odbor životního prostředí. Případem možných pochybení v útulku se zabývala i policie, která věc předala magistrátnímu odboru přestupků. Charakter možného přestupku radnice nespecifikovala.

Útulek pro opuštěná zvířata hradecká radnice zřídila nákladem přes 20 milionů korun v roce 2008 nedaleko malšovického lesního hřbitova. Je v něm osm míst pro psy v karanténě a 48 pro psy ve volném chovu. Pro kočky v karanténě je vyhrazeno sedm míst a pro volný chov je to deset míst. Za 15 let prošlo útulkem téměř 6000 zvířat.

Městské lesy spravují 3700 hektarů lesů na jihovýchodním okraji Hradce. Lesy slouží hlavně k rekreaci, ročně je navštíví asi milion lidí. Městské lesy se zabývají i chovem ryb, těžbou štěrkopísku, prodejem palivového dřeva a zvěřiny, od roku 2020 provozují kemp Stříbrný rybník. Podnik má přes 20 zaměstnanců a loni vytvořil při tržbách 71 milionů korun zisk 1,3 milionu korun.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, příroda, lesy, Hradec Králové, Městské lesy Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký útulek pro zvířata budou provozovat Městské lesy Hradec Králové  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.