Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na výstavě v hradecké galerii moderního umění zvolí návštěvníci nejlepší dílo

Galerie moderního umění v Hradci Králové zahajuje dnes výstavu Hledá se mistrovské dílo, na které představí více než dvě stě děl ze svých sbírek. Vystavená díla pokrývají období od konce 18. století po současnost.

Výstava, která potrvá do 26. května příštího roku, návštěvníky netradičně vybízí k tomu, aby z vystavených děl vybrali to nejlepší. Současně začnou v galerii také dvě menší výstavy, a to Ivana Voseckého a Adély Babanové, které potrvají do 21. ledna 2024. Všechny tři výstavy budou ve čtvrtém patře budovy GMU.

Výstava Hledá se mistrovské dílo bude v hlavním výstavním prostoru ve čtvrtém patře, které je nyní rozdělené do tří samostatných výstavních sálů - Prostor, Bílá kostka a Černá kostka. "Oproti běžným výstavním projektům, kde estetickou kvalitu stanovují odborníci, je výstava Hledá se mistrovské dílo postavena na názoru široké veřejnosti a jejím hlasování," uvedla mluvčí GMU Gabriela Bučková.

Cílem výstavy je porovnat zavedený názor dějin umění se vkusem soudobého publika. "Kurátorský výběr záměrně kombinuje díla známých malířů s obrazy, které vytvořili autoři méně věhlasní, polozapomenutí, regionální, ale v podstatě neméně důležití. Návštěvníkovi předkládáme bohaté spektrum umělecké a technické kvality," uvedl kurátor výstavy Tomáš Kolich.

Výstava vychází z poznatků takzvané recepční teorie, která se zrodila v oblasti literárních věd na univerzitě v německé Kostnici v 70. letech minulého století. Například zkoumá prostředí díla, které radikálně transformuje jeho vnímání, uvedli představitelé GMU. Podle nich lze k obrazu přistupovat jinak v pohodlí domova a zcela odlišný dojem vyvolává v zalidněné galerii.

"Výstava hledá primárně odpověď na otázku, jaké dílo by současný divák umístil do svého domova a které by chtěl vidět v rámci stálé expozice. Finální výběr nejlepších děl, který vzejde z veřejného hlasování, bude následně v příštím roce vystaven," uvedla Bučková.

Ve výstavním prostoru Bílá kostka v sobotu začíná výstava Ivana Voseckého s názvem Pravda a výstavní prostor Černá kostka nabídne tvorbu Adély Babanové. Jádro výstavy Babanové nazvané Promluvme si o Evě tvoří videoinstalace Zurich z roku 2008, která sbírky GMU obohatila předloni.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, výtvarné, galerie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výstavě v hradecké galerii moderního umění zvolí návštěvníci nejlepší dílo  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.