Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové zatím plánuje pro rok 2023 snížení investic na 605 milionů korun

Stotisícový Hradec Králové zatím plánuje pro rok 2023 investice ve výši 605 milionů korun po letos plánovaných 699 milionech korun. Nejvíce by město mělo zaplatit za stavbu fotbalového stadionu, a to 261 milionů korun. Vyplývá to ze základního rámce rozpočtu, který v září schválila dosluhující rada města. Konečná podoba rozpočtu bude na rozhodnutí nového vedení města vzešlého ze zářijových voleb. Noví zastupitelé by mohli rozpočet schvalovat na zasedání v polovině prosince.

Rozpočet pro rok 2023 by měl být podle základního rámce, který ČTK získala, schodkový v částce 350 milionů korun. Příjmy by měly činit 2,51 miliardy korun a výdaje 2,86 miliardy korun. Na vyrovnání schodku by město mělo použít peníze ušetřené v minulých letech a 230 milionů korun z loni přijatého úvěru ve výši 400 milionů korun. Jiné půjčky si město brát nebude. V září zastupitelé také rozhodli, že 100 milionů korun z letošních zvýšených daňových příjmů půjde na financování výdajů rozpočtu roku 2023.

Radnice upozornila na to, že predikce ministerstva financí či Národní rozpočtové rady používané pro tvorbu rozpočtu obsahují mnoho hrozeb, které mohou ovlivnit rozpočtové hospodaření města. "Rozpočet se bude patrně vyrovnávat s důsledky snížení výkonu české ekonomiky, s růstem cen, inflací a opatřeními, které vláda bude přijímat," uvedl vedoucí ekonomického odboru Jindřich Frydrych.

Fotbalový stadion za 631 milionů korun bez daně by měl být hotový na konci června 2023. Jde o největší investici města v jeho novodobé historii. Druhou největší investicí města by v roce 2023 měla být přestavba křižovatky Mileta s výdajem 90 milionů korun. Rámec rozpočtu také počítá s významnými výdaji na rekonstrukce ZUŠ Střezina a Základní školy Úprkova, opravu střechy haly TJ Slavia, rekonstrukce Benešovy třídy a Velkého náměstí nebo na vybudování metropolitní datové sítě.

Pro letošní rok zastupitelé schválili rozpočet se schodkem 507 milionů korun při příjmech 2,29 miliardy a výdajích 2,79 miliardy korun. Město však v lednu hospodařilo podle rozpočtového provizoria, protože zastupitelé loni v prosinci po kritice opozice neschválili rozpočet pro letošní rok. Přepracovaný rozpočet schválili letos 31. ledna.

V prvním pololetí letošního roku město investovalo 347 milionů korun. Nejvíc město zaplatilo za stavbu fotbalového stadionu a za stavbu lávky přes Labe. Hospodaření města při příjmech a výdajích na úrovni 1,4 miliardy korun skončilo v pololetí průběžným schodkem 19 milionů korun.

Koalici pěti subjektů v Hradci Králové nyní skládají koalice HDK a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Dosud město řídilo menšinové vedení složené ze zástupců ANO a ODS.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, hospodářství, Hradec Králové, rozpočet, 2023, investice, fotbalový stadion, ODS, Národní rozpočtová rada, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zatím plánuje pro rok 2023 snížení investic na 605 milionů korun  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.