Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecké Divadlo Drak se představí na festivalech v Záhřebu a Subotici

Maňásková inscenace Divadla Drak Šípková Růženka se v druhé polovině září představí dětskému publiku na dvou mezinárodních festivalech. První zastávkou bude The International Puppet Theatre Festival – PIF v Chorvatské Záhřebu. Zde inscenaci diváci uvidí 22. 9. 2021. Ze Záhřebu se vydá Divadlo Drak do Srbské Subotice, kde uvede Šípkovou Růženku 24. 9. v rámci 28th International Children´s Theater Festival in Subotica.

Autorská inscenace Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského vychází z dobře známého klasický pohádkového příběhu, který přešel postupem času z ústního podání do literatury a dočkal se bezpočtu zpracování. Lyrický příběh o královské dceři, kterou stihne osudová kletba, provokuje svou metaforičností i obrazivostí a je jak stvořený pro loutkové divadlo. Díky své mnohovstevnatosti dokáže oslovit jak diváky od raného školního věku, tak i ty starší.

Růženku Divadla Drak zinscenovali její tvůrci poměrně netradičně, jako westernově vyprávěnou „steampunkovou maňáskovou groteskou“. Loutky a kostýmy Terezy Vašíčkové korespondují se symboly v scénografií Kamila Bělohlávka a spolu s živou hudbou Daniela Čámského podtrhují celkovou atmosféru inscenace. Vše pak korunuje pregnantní loutkářská práce zkušených členů uměleckého souboru Divadla Drak.

Inscenace měla premiéru na Hlavní scéně divadla 5. 9. 2020, ale bohužel kvůli pandemické situaci byla uvedena jen v několika reprízách. Přesto se i za tak krátké období setkala s velmi pozitivními ohlasy a získala ocenění za Nejlepší režii pro Jakuba Vašíčka na 19. ročníku Mezinárodního festivalu divadla pro děti Banja Luka 2020 v Bosně a Hercegovině.

Zároveň byli oba autoři, Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský, za netradiční pojetí inscenace Šípková Růženka nominování na Výroční cenu města Hradec Králové za rok 2020, tzv. Hradeckou múzu.

Záhřebský The International Puppet Theatre Festival – PIF je mezinárodní festival zaměřený převážně na profesionální loutkové divadlo. Koná se pravidelně od roku 1968 a má za sebou bohatou historii. V letošním roce proběhne již 54. ročník a za dobu jeho existenci se ho zúčastnilo 450 divadel ze všech kontinentů. Festival je specifický svým širokým dramaturgickým záběrem od tradičních až po experimentální představení. Odehrává se nejen v divadlech, ale i v ulicích města a má bohatý doprovodný program.
Zajímavostí festivalu je, že má dvě poroty. Dětskou, která sleduje všechna představení pro děti a vybírá to nejlepší podle svého vkusu. Mezinárodní porota složená z odborníků pak uděluje hlavní cenu festivalu za nejlepší inscenaci a ceny za jednotlivé výkony. Cílem Záhřebského festivalu je jak zvyšovat úroveň loutkového projevu, tak držet krok se současnými tendencemi v loutkářství a nezapomínat na tradici i specifika různých loutkářských škol.

„Divadlo Drak se v minulosti úspěšně Záhřebského festivalu zúčastnilo a dovezlo si několik ocenění. V roce 1987 získal Drak Hlavní cena festivalu pro inscenaci Píseň života, 2006 pak cenu za loutkoherectví a režii inscenace Jeníček a Mařenka a v roce 2007 za animaci a scénografii inscenace Štěně nebo špenát. V tomto roce bychom rádi inscenací Šípková Růženka opět navázali na předchozí úspěšnou prezentaci českého loutkářství a tvorby Divadla Drak, obnovili kontakty s pořadateli festivalu a získali nové z řad účastníků i hostů.“ řekla k účasti na festivalu vedoucí marketingu a produkce Divadla Drak Barbora Kalinová.

Výjezd na The International Puppet Theatre Festival – PIF je realizován díky podpoře Ministerstva kultury ČR – Odborem mezinárodních vztahů.

International Children´s Theater Festival in Subotica je mnohem mladší. Festival byl založen v roce 1994 a letos proběhne jeho 28. ročník, přesto i on se stal velmi významným a renomovaným kulturním počinem. Dramaturgie festivalu se od svého založení soustředí na produkci pro děti do osmnácti let a za svou existenci festival přivítal na půdě Subotice více než 500 soborů z padesátí zemí světa.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Milan Hajn | Divadlo Drak

Štítky divadlo, Drak, Hradec Králové, Srbsko, Zábřeh, Chorvatsko, festival, reprezentace, kultura, Divadlo Drak, Záhřeb, Subotica, Šípková Růženka, Tomáš Jarkovský, Ministerstvo kultury České republiky, loutkové divadlo, Bosna a Hercegovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké Divadlo Drak se představí na festivalech v Záhřebu a Subotici  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.