Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký kraj dá příští rok na lékařskou pohotovost 140 milionů

Královéhradecký kraj schválil svým nemocnicím na zajištění akutní lůžkové a ambulantní péče a lékařské pohotovostní služby v příštím roce 140 milionů korun, což je stejně jako částka schválená loni na letošní rok. Dalších 6,5 milionu poskytne jako vyrovnávací platbu za lékařskou pohotovost Fakultní nemocnici Hradec Králové. Kraj má nemocnice mimo jiné i v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem.

"Při stanovení výše vyrovnávacích plateb pro jednotlivá zdravotnická zařízení na rok 2020 jsme vycházeli například z výročních zpráv či výsledků hospodaření zdravotnických zařízení za rok 2018 a předběžných výsledků za leden až září 2019," sdělil náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Kraj poskytne pro zajištění neodkladné akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče a zajištění lékařské pohotovostní služby v roce 2020 nemocnici v Jičíně vyrovnávací platbu ve výši 34,9 milionu, náchodské nemocnici 67,6 milionu, nemocnici v Trutnově 28,7 milionu a dvorské nemocnici 8,7 milionu korun.

Částka pro hradeckou fakultní nemocnici byla snížena o 2,7 milionu. "Důvodem byly nové výnosy od zdravotních pojišťoven za pohotovost. Loni jsme s fakultní nemocnicí měli uzavřenou smlouvu na poskytnutí vyrovnávací platby za lékařskou pohotovost ve výši osm milionů korun," uvedl Cabicar.

Podle zástupců kraje je nyní schválená částka na příští rok stejná jako ta, která byla uvolněna před rokem na vyrovnávací platby na letošek. Částka určená na letošní rok se ale poté ještě navyšovala podle potřeb nemocnic až na 286 milionů korun. Zda a jak se bude případně navyšovat i částka na příští rok, nechtěli zástupci kraje spekulovat.

Smlouvy o závazku veřejné služby kraj uzavřel s nemocnicemi v roce 2016 na období deseti let. Výši a rozdělení vyrovnávací platby schvaluje zastupitelstvo kraje na návrh Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který krajské nemocnice zastřešuje, a na základě žádosti samotných nemocnic.

Nemocnice Královéhradeckého kraje za prvních devět měsíců letošního roku vykázaly zisk 7,4 milionu korun po ztrátě 64,1 milionu korun ve srovnatelném období loni. V kladném výsledku se projevily hlavně zvýšené příjmy od zdravotních pojišťoven. Ke zlepšenému hospodaření přispěly především nemocnice v Náchodě a Trutnově.

Autoři | Foto fnhk.cz

Štítky ČR, správa, zdraví, nemocnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, platba, Trutnov, Náchod, Jičín, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Aleš Cabicar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj dá příští rok na lékařskou pohotovost 140 milionů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.