Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Návštěvníci Kuksu se mohou mobilní aplikací vrátit do roku 1724

Návštěvníci barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku se mohou díky mobilní aplikaci vrátit do 18. století. Při prohlídce areálu si na svém mobilním telefonu či tabletu mohou zobrazit, jak areál vypadal v roce 1724. Digitální rekonstrukci původního areálu si mohou přímo porovnat se současnou podobou. Aplikaci dnes v Kuksu představili zástupci kraje a autoři aplikace.

Aplikaci nechalo za jeden milion korun vytvořit hradecké hejtmanství a podle představitelů kraje je první svého druhu v ČR. „Stroj času zatím lidstvo nevynalezlo, přesto jsme dali všem možnost přenést se v čase do doby největší slávy hospitalu," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Kraj chce aplikaci použít i u jiných památek v kraji, měla by posloužit i při výuce na základních a středních školách.

Zájemce si při návštěvě Kuksu aplikaci stáhne do mobilního zařízení. „Pak už jen prochází památku a přes fotoaparát mobilního telefonu či tabletu vidí digitální rekonstrukci celého objektu Kuks v roce 1724," uvedl Jiří Forejt ze společnosti More.is.More, která aplikaci vyvinula. Aplikace v takzvané rozšířené realitě zobrazuje historické exteriéry památky a porovnání si turista může udělat, jen když je v Kuksu. Aplikace obsahuje i odborný výklad v češtině, polštině, angličtině a němčině. Naskenovaná data podoby památky, která mají až milimetrové rozlišení, poslouží i pro uchování památky pro budoucnost v případě přírodních či jiných katastrof.

Hospital Kuks, který je národní kulturní památkou, patří se zhruba 100.000 návštěvníky ročně k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Královéhradeckém kraji. Hospital prodělal v roce 2014 rozsáhlou opravu za 440 milionů korun. Obnoveny byly vnitřní i vnější prostory, do podoby z počátku 18. století bylo navráceno nádvoří a obnovená je i bylinková zahrada hospitalu.

Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše B. Brauna.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, památky, internet, Kuks, Královéhradecký, kraj, mobilní aplikace, okres Trutnov, ČSSD, Česko, Jiří Štěpán, Hospital Kuks, Jiří Forejt, František Antonín Špork

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Kuksu se mohou mobilní aplikací vrátit do roku 1724  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.