Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradečtí budou volit své zastupitele v 85 volebních místnostech

První říjnový pátek a sobotu budou obyvatelé Hradce Králové rozhodovat o novém složení městského zastupitelstva. V letošních komunálních volbách kandiduje třináct politických stran, hnutí a uskupení, ze kterých hradečtí voliči vyberou svých třicet sedm zastupitelů. Podle posledních údajů bude moci svého volebního práva využít 74 226 občanů krajského města, kteří v těchto komunálních volbách mohou volit pouze v příslušném volebním okrsku podle svého trvalého bydliště. V Hradci Králové se letos na podzim otevře 85 volebních místností.

Doručené velké modré obálky s hlasovacím lístkem lidé dostanou do svých domovních schránek nejpozději do 30. září. Na obálce bude navíc nalepen štítek se jménem a příjmením voliče, číslem volebního okrsku a adresa volební místnosti. Hlasovací lístky však budou k dispozici samozřejmě také přímo ve volebních místnostech. Ty budou v pátek 5. října otevřeny od 14 do 22 hodin, v sobotu 6. října pak od 8 do 14 hodin. Občané, kteří jsou k trvalému pobytu hlášeni na úřední adrese, Československé armády č. 408, tedy na magistrátu města, budou volit v okrskové volební komisi číslo 10 ve střední zdravotnické škole v Komenského ulici.

V Hradci Králové se o hlasy voličů uchází 13 stran a hnutí, přičemž hlas je možné dát 37 kandidátům, tolik členů má totiž zastupitelstvo města. Po příchodu do volební místnosti se volič musí prokázat občanským průkazem nebo cestovním pasem, cizinci průkazem a povolením k pobytu. Bez platného dokladu nebude občanům umožněno odvolit. Pokud někdo během voleb ve volební místnosti zjistí, že nemá platný občanský průkaz nebo pas a nemůže tak volit, hradecký magistrát mu na počkání vystaví takzvaný „rychlý“ občanský průkaz s platností na jeden měsíc. Po celou dobu voleb bude pro tyto případy veřejnosti otevřené oddělení osobních dokladů Magistrátu města Hradec Králové. V takovém případě je však nutné mít s sebou dvě fotografie a jiný platný osobní doklad, například řidičský průkaz nebo rodný list.  Z důvodu zajištění volebního práva budou tyto průkazy vydávány zdarma, bez správního poplatku. Oddělení osobních dokladů hradeckého magistrátu tedy bude pro veřejnost otevřené v pátek 5. října až do 22 hodin a v sobotu 6. října do 14 hodin.

Hlasovací lístek je možné upravit třemi způsoby. Buď označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze volební stranu, čímž dá hlas kandidátům této strany v pořadí podle hlasovacího lístku v počtu 37. Nebo může označit v rámečcích před jmény křížkem 37 vybraných kandidátů napříč volebními stranami. Třetí možností je kombinace dvou předchozích, kdy volič označí křížkem jednu volební stranu a v rámečku před jmény kandidátů další vybrané kandidáty z jiných volebních stran. V tomto případě dá hlas jednotlivě označeným kandidátům a z označené volební strany podle pořadí na hlasovacím lístku tolika kandidátům, kolik jich zbývá do počtu volených členů zastupitelstva, tedy 37. Po úpravě hlasovací lístek volič vloží za zástěnou do šedé úřední obálky, kterou dostane ve volební místnosti, a vhodí do volební schránky.

„Vzhledem k nezvykle velkému rozměru hlasovacího archu a jeho potištění z obou stran je vhodné si křížkování rozmyslet či hlasovací lístek přímo upravit předem doma. Úpravy hlasovacího lístku ve volební místnosti za zástěnou nemusí být pro voliče dostatečně pohodlné. Povinnost voliče projít za zástěnou s hlasovacím lístkem však nadále zůstává,” uvedla vedoucí správního úřadu magistrátu Terézia Vitáková.

Pro komunální volby nejsou vydávány voličské průkazy, volič tedy může hlasovat jen ve svém okrsku. Ze závažných, především zdravotních důvodů, může volič požádat o možnost hlasovat v místě svého trvalého bydliště, mimo volební místnost. O přenosnou volební schránku lze žádat na telefonních číslech 495 707 441, 495 707 440, 725 644 287 nebo 731 131 158.

Tisková zpráva

Štítky volby, kandidátky, 2018, politika, Hradec Králové, volební místnost, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, magistrát, průkaz totožnosti, Československá armáda, Magistrát města Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí budou volit své zastupitele v 85 volebních místnostech  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.