Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové chyboval v tendru na stadion. S případným vítězem výběrového řízení nemůže podepsat smlouvu

Město Hradec Králové podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chybovalo v tendru na stavbu nového fotbalového stadionu téměř za 600 milionů korun bez DPH. Město se podle antimonopolního úřadu nedostatečně podrobně a srozumitelně vypořádalo s námitkami společnosti PORR, která si stěžovala na zadávací podmínky soutěže.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje přes 15 let a jde o jednu z prioritních investic města. Současný tendr, který město vypsalo 4. září, je čtvrtý v pořadí.

Společnosti PORR se nelíbí některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnoticí kritéria. Podle Dušana Čížka, člena představenstva společnosti PORR, za jistých okolností město bude muset za stadion utratit i o 100 milionů více, než je nutné, uvedla už dříve regionální MF Dnes. Město námitkám nevyhovělo.

Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je podle radnice procesního charakteru a nejde tedy o verdikt, zda stanovení zadávacích podmínek je správné, či nikoli. Rozhodnutí neukládá městu tendr zrušit, takže soutěž může pokračovat. Město však vzhledem k zahájenému správnímu řízení antimonopolním úřadem nemůže s případným vítězem podepsat smlouvu.

Situaci ve věci údajně špatně vypořádaných námitek nyní podle primátora Alexandra Hrabálka (ODS) analyzuje administrátor zakázky. "V tuto chvíli máme v zásadě dvě možnosti. Můžeme buď podat rozklad, který má odkladný účinek rozhodnutí, a vyčkat, jak rozhodne předseda ÚOHS. Druhou možností je, že necháme rozhodnutí nabýt právní moci a následně necháme administrátora opětovně vypořádat námitky stěžovatele," uvedl primátor.

Stěžovatel by pak mohl vypořádání buď přijmout, nebo opět podat návrh na přezkum. "Rozhodně chceme zvolit takovou cestu, která nebude proces zbytečně prodlužovat a bude především efektivní. Rozhodnout bychom se měli do konce letošního roku," uvedl primátor.

Do tendru na stavbu stadionu se na konci října přihlásilo několik zájemců. Jejich počet město nezveřejnilo.

V nynějším prvním kole tendru se bude posuzovat, zda zájemci splnili kvalifikační podmínky účasti v zadávacím řízení. Účastníci, kteří je splní, budou v druhém kole tendru vyzváni k podání předběžných nabídek. Po posouzení předběžných nabídek a po jednání s účastníky město zafixuje zadávací podmínky do finální podoby, aby byly pro všechny stejné. Pak uchazeči podají konečné nabídky.

Zakázka je vypsaná metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. Dané jsou základní požadavky města na velikost a funkce stadionu. Město dosud mínilo, že smlouvu s vítěznou firmou by radnice mohla uzavřít na jaře roku 2021. Na projektování a stavbu bude mít firma dva roky.

Stadion, na němž bude mít zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být nejméně 8000 diváků.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FC HK

Štítky správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, ÚOHS, námitka, smlouva, soutěž, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Porr, radnice, primátor, UEFA, Alexandr Hrabálek, ODS, FC Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chyboval v tendru na stadion. S případným vítězem výběrového řízení nemůže podepsat smlouvu  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.