Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město asi dá fotbalovému stadionu ještě jednu šanci. Chystá se čtvrtý tendr?

Zastupitelé Hradce Králové dnes zrušili třetí tendr na stavbu fotbalového stadionu. Do soutěže radnici přišla jen jedna nabídka, která ale přesáhla městem stanovenou maximální cenu 605 milionů korun bez DPH. Zastupitelé uložili náměstkovi primátora pro investice Jiřímu Bláhovi, aby v březnu 2020 předložil možné varianty řešení výstavby stadionu. Bláha by měl s firmami v následujících týdnech vést takzvané předběžné tržní konzultace.

Jediný zájemce městu nabídl postavení stadionu za 770 milionů korun bez DPH. Městem stanovenou maximální cenu tak překročil o 27 procent.

Město stavbu arény na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu připravuje přes 15 let. Loni na stadion vypsalo dva tendry, ale oba zrušilo. Po zrušení posledního tendru loni v listopadu nechala nová vládnoucí koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec zpracovat dva posudky na posouzení projektu, ceny stavby a přepočet nosné konstrukce. Dokumentaci projektant přepracoval.

Člen představenstva fotbalového klubu FC Hradec Králové Pavel Křížek prezentoval stanovisko vedení klubu, podle kterého by se město mělo pokusit nalézt stavební firmu ve čtvrté soutěži. "Jinak bez boje ztratíme stavební povolení a vrátíme se na začátek," řekl. Klub podle něj vyhlásil na stadion sbírku pod názvem Votroci sobě. Členové vedení klubu do ní podle něj ze svého vloží dohromady 100.000 korun.

Opoziční zastupitel za Piráty Aleš Dohnal se vyslovil pro to, aby město začalo s projektem úplně od začátku a začalo architektonickou soutěží. Samotná stavba by podle něj mohla začít na konci roku 2022. Vypsání čtvrté soutěže označil za pokus prorážet hlavou zeď. "S novým výběrovým řízením bude šance na úspěch pět procent a stadion nebude," řekl. Stávající stadion podle něj prodražují naddimenzované administrativní a VIP prostory.

Městský radní Oldřich Vlasák připomněl, že město má na stadion stavební povolení a tak daleko se s přípravou projektu dosud nikdy nedostalo. "Je to poslední možnost využít práce, která se vykonala v minulých letech," řekl Vlasák k vypsání čtvrté soutěže. Bláha zastupitele vyzval k tomu, aby vyčkali na březen, kdy jim předloží možnosti řešení.

Do předmětu třetí soutěže byl zahrnut stadion se čtyřmi tribunami a trávníkem. Podle radnice bylo v odhadované ceně započítané i navýšení z titulu růstu cen stavebních prací v posledních letech. Peníze na stavbu si již město do rozpočtu na další roky vyčlenilo.

Stadion by měl být pro 10.000 diváků. Zachováno má zůstat typické osvětlení čtyřmi takzvanými lízátky, i když v modernizované podobě. Na podzim 2017 město nechalo zbořit západní tribunu, po níž zbyl jen hliněný val. Z nynějšího stadionu by měla zůstat pouze východní tribuna jako zázemí pro potřeby tréninkových hřišť.

Autoři | Foto FC HK

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, OPRAVA, soutěž, Jiří Bláha, projekt, Oldřich Vlasák, ANO 2011, ODS, Pavel Křížek, FC Hradec Králové, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město asi dá fotbalovému stadionu ještě jednu šanci. Chystá se čtvrtý tendr?  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.