Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poradci Hradce pro prodej fotbalu budou Havel & Partners a Česká spořitelna

Poradcem města Hradec Králové pro prodej akcií městského prvoligového fotbalového klubu a pro výběr provozovatele nového stadionu bude sdružení právnické firmy Havel & Partners a České spořitelny. Rozhodli o tom dnes zastupitelé města. Pokud město využije veškeré sdružením naceněné služby, mělo by zaplatit 4,88 milionu korun bez DPH. Hradec Králové vlastní 100 procent akcií klubu, který v minulém ligovém ročníku skončil na osmém místě.

Pro schválení poradce hlasovalo 19 zastupitelů, tedy nejtěsnější možná většina v zastupitelstvu, které má 37 členů. V diskusi žádný ze zastupitelů nevystoupil.

Do výběrového řízení se přihlásily tři subjekty. Nabídku, kterou město vyhodnotilo jako druhou v pořadí, podalo sdružení advokátní kanceláře MT Legal a společnosti Newton Business Development. Třetím uchazečem byla společnost Grant Thornton Advisory.

Primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub) dříve uvedla, že by celý proces výběru strategického partnera pro klub mohl trvat přibližně jeden rok. "Na jaře bychom měli začít aktivně oslovovat či hledat ve spolupráci s poradcem partnery klubu," řekla. Rozhodování o prodeji bude plně v rukou zastupitelů. Město chce také podle primátorky vytvořit pojistky proti tomu, aby fotbalový klub nemohl ztratit licenci či se odstěhovat z města.

Poradce by měl městu poskytnout komplexní poradenství v oblasti právní i ekonomické pro prodej akcií klubu. Měl by udělat analýzu variant provozování stadionu, případně administrovat zadávací řízení. Zatím je provozovatelem loni v srpnu otevřeného stadionu, který město přišel na 650 milionů korun bez DPH, fotbalový klub.

V roce 2022 si minulé vedení hradecké radnice v čele s ANO a ODS nechalo u znalecké firmy klub ocenit, aby mohlo vypsat soutěž na prodej klubu a nalezení strategického partnera. To se ale do komunálních voleb na podzim 2022 nestihlo. Znalci cenu klubu určili ke konci roku 2021, a to na částku 25,2 milionu korun.

Zatím poslední vážné jednání o prodeji klubu se odehrálo v roce 2017. O majetkový vstup se tehdy ucházeli bývalý reprezentant Ivo Ulich a na něj napojená skupina tří podnikatelů, dále investiční skupina kolem italského podnikatele Alessandra Barilliho a hradecká společnost Koncedo. Nejdál se dostala jednání s Ulichovou skupinou. Zastupitelé ale Ulichův vstup do klubu nakonec v červnu 2017 odmítli. Podnikateli navržená smlouva byla podle nich pro město nevýhodná.

Hradec Králové není jediným klubem, kterého se v poslední době týkají změny vlastníka. V prosinci miliardář Pavel Tykač podepsal smlouvu o koupi pražské Slavie s čínskou společností CITIC Group. Novým většinovým majitelem Liberce by měl být podnikatel Ondřej Kania. Od loňského června má nového majitele Viktoria Plzeň, stala se jím rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH. Podle médií je ve hře také prodej klubů z Českých Budějovic nebo Teplic.

ry gi

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Sport, správa, fotbal, banky, první, Hradec Králové, advokacie, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FRANTA banik

Bez prodeje klubu to nejde!Bez majitele do dvou let Spadnem do druhé ligy..Hlavne bude nové vedení klubu.

Pátek, 2. února 2024, 17:01Odpovědět

Poradci Hradce pro prodej fotbalu budou Havel & Partners a Česká spořitelna  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.