Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pokud se Hradec Králové nedomluví s dodavatel na úpravě smlouvy, může stavba fotbalového stadionu skončit

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové, kterou buduje konsorcium tří firem v čele se společností Strabag, by měla být dražší než ve smlouvě dohodnutých 568 milionů korun bez daně. Vyplynuto to ze včerejšího vyjádření náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS). Zástupci radnice v úterý podle něj o zvýšení ceny a dalších podmínkách výstavby jednali se společností Strabag. Parametry možné dohody Bláha sdělit odmítl.

Firmy v březnu požádaly město o jednání o zvýšení ceny stadionu. Zdůvodnily to výrazným růstem cen stavebních materiálů v poslední době. Město se po právním posouzení vyjádřilo, že k jednáním o zvýšení ceny se stavbaři přistoupí, a požádalo firmy o doložení požadavků. Podklady firmy dodaly v polovině května. Chtěly cenu zvýšit o 69 milionů korun, zaplatit mimořádnou zálohu 42 milionů korun a termín dokončení prodloužit z původního 28. dubna 2023 o dva měsíce.

Úterní jednání se stavbaři podle Bláhy trvalo čtyři hodiny a bylo údajně náročné. "Mám pocit, že kdybychom s nimi nejednali, tak byli schopni ze stavby odejít," řekl Bláha. Z jednání prý nabyl dojmu, že za jistých okolností jsou firmy schopny stavbu zakonzervovat a ukončit. Cílem města je ale podle Bláhy stadion dostavět.

Z úterního jednání podle Bláhy vznikne zápis, který podchytí možnosti dohody. Dohoda by podle něj měla být vyvážená, protože město za vyšší cenu údajně dostane i větší plnění. Co firmy na stavbě udělají navíc, Bláha odmítl komentovat.

"Jednání hodnotíme jako konstruktivní a doufáme, že dosažený kompromis bude 21. června potvrzen i zastupitelstvem," uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná. Členem vyjednávacího týmu města byla i opoziční zastupitelka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Jednání podle ní byl složité a tvrdé, ale férové. "Myslím si, že výsledkem je racionální dohoda zúčastněných stran, z níž jako vítěz vychází samotný projekt multifunkčního stadionu," uvedla.

Návrh dohody by měla podle něj projednat mimořádná rada města a následně by ji 21. června měli projednat zastupitelé. Nabídka upravených podmínek ze strany stavebních firem podle Bláhy platí do 30. června. Sdružení tvoří vedle Strabagu firmy Geosan Group a D&D Elektromont.

Od loňského srpna stavbaři dělali na stavbě stadionu hlavně demolice a přípravné práce. Vlastní stavba začala na konci února, na staveništi nyní dělníci budují tribuny. Podle primátora Alexandra Hrabálka (ODS) stavba zatím jde podle harmonogramu.

Již na konci května zastupitelé schválili, že na stadion město dodatečně pořídí kabeláž a sítě pro internetové připojení. Město za ně zaplatí 3,63 milionu korun bez daně. Internetovou infrastrukturu město v zadávacích podmínkách stavby zahrnutou nemělo.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností zvýšení na 9300 míst. Všechna místa budou zastřešená.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, Jiří Bláha, Strabag, ODS, UEFA, Alexandr Hrabálek, Pavlína Springerová, Hradecký demokratický klub, Geosan Group, fotbalový stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud se Hradec Králové nedomluví s dodavatel na úpravě smlouvy, může stavba fotbalového stadionu skončit  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.