Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První lízátko hradeckého stadionu je dole. Další půjde na řadu zítra

, aktualizováno 14. září 2021, 14:54

Stavbaři dnes v Hradci Králové demontovali první ze čtyř osvětlovacích stožárů na fotbalovém stadionu, který čeká přestavba za 568 milionů korun. Osvětlovací tělesa vysoká desítky metrů mají podobu lízátek a od postavení v roce 1974 jsou jednou z charakteristických dominant stotisícového města. Po repasování budou stožáry zakomponovány do objektu nového stadionu.

Zbylé tři stožáry chtějí stavbaři sundat v následujících dnech. "Záležet bude na počasí. Ve středu bychom chtěli sundat dva stožáry a ve čtvrtek poslední. Dnes se stožár podařilo sundat podle předpokladu do 14:00," řekla mluvčí stavební společnosti Strabag Edita Novotná.

Pro dnešní sundání 55 metrů vysokého a přes 40 tun vážícího stožáru stavbaři použili dva jeřáby. Na rameno většího jeřábu zavěsili stožár v jeho horní části pod osvětlovacím lízátkem. Druhý jeřáb držel stožár dole. Předtím technici odřezali dvě podpěry stožáru a uvolnili ho z kotvení. Stožár pak jeřábníci synchronizovaně položili v areálu stavby.

Před opětovným vrácením na stadion dělníci stožáry opraví a mírně zkrátí. Opravy udělají na místě u stadionu, stožáry se nikam stěhovat nebudou. Dosavadní halogenová technologie osvětlení bude nahrazena úspornější LED technologií.

Stadion staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Staveniště od města převzalo 2. srpna. Následně stavbaři začali s demolicemi stadionu, například odstranili betonové konstrukce sedaček na zemních valech kolem hřiště. Nová aréna má být hotová na jaře 2023.

Stadion by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8 tisíc diváků s možností navýšení na 9,3 tisíc míst. Všechna místa by měla být zastřešená.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let.

Ohodnoť článek

Štítky on-line, živě, stadion, lízátka, Hradec Králové, PATKA, přenos, Malšovice, demontáž, fotbal, lízátko, jeřáb, Strabag, UEFA, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První lízátko hradeckého stadionu je dole. Další půjde na řadu zítra  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.