Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Pro Paměť národa letos lidé poběží na 13 místech, mezi nimi je opět i Hradec Králové

Sbírku vzpomínek pamětníků opět podpoří účastníci benefičního běhu pro Paměť národa. Pátý ročník se v září a v říjnu uskuteční na 13 místech v Česku, loni jich bylo deset. Lidé si mohou vybrat z tras pro zkušené i méně zdatné běžce. Charitativní akce se obvykle koná na jaře, letos ji pořadatelé posunuli kvůli krizi kolem koronaviru.

Série odstartují 12. září závody v pražské oboře Hvězda, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou, Olomouci a Rejčkově, v neděli 13. září lidé poběží v Třebíči. V sobotu 19. září bude běh v Plzni, Brně, Zlíně a Uherském Hradišti, 30. září v Ústí nad Labem. Sérii klání pak 24. října zakončí v Ostravě.

I letos bude na výběr desetikilometrová, pětikilometrová a kilometrová trasa. Nově se v některých městech poběží i týmová štafeta. Součástí akce je také kategorie "pro sólisty" - tedy lidi, kteří běží raději individuálně nebo do zmíněných měst nezvládnout dorazit například kvůli pobytu v zahraničí.

Svůj běh mohou účastníci také někomu věnovat. Větou na startovních číslech běžci připomínají osobnost, které si váží - například z řad známých odbojářů, letců RAF, ale často zmiňují i své příbuzné, kteří vzdorovali totalitě.

Mezi patrony letošního ročníku patří novinář Jindřich Šídlo, snowboardistka Eva Samková, vodní slalomář Vavřinec Hradilek, bývalá atletka Jarmila Kratochvílová či zpěvák Ben Cristovao.

V rámci sbírky Paměť národa dokumentaristé zaznamenávají vzpomínky lidí, kteří přežili holokaust, politických vězňů, odbojářů, disidentů a dalších bojovníků za svobodu. Loni charitativní běh vynesl 872.000 korun a zúčastnilo se přes 2700 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto postbellum.cz

Štítky Paměť národa, běh, ČR, Hradec Králové, Česko, holokaust, Royal Air Force, Olomouc, České Budějovice, Jablonec nad Nisou, Brno, Jarmila Kratochvílová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro Paměť národa letos lidé poběží na 13 místech, mezi nimi je opět i Hradec Králové  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.