Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Biatlonistka Veronika Vítková dnes ukončila kariéru. Bude z ní maminka

Dvojnásobná biatlonová olympijská medailistka a rodačka z Vrchlabí Veronika Vítková je těhotná. Ve svých 31 letech ukončila kariéru. Mistryně světa ve smíšené štafetě absolvovala v předešlé sezoně kvůli dýchacím potížím jen jeden celý závod. Dnes oznámila svůj odchod. Na světové scéně působila patnáct let.

 „Začíná nová etapa života," řekla biatlonistka Veronika Vítková. Ještě na jaře zvažovala návrat do přípravy. „Postupem času se to ve mně mlelo a nevěděla jsem, jestli pokračovat, nebo ne. Začala jsem se asi i bát, že to nepůjde. Pak se to takhle vyřešilo samo, takže to pro mě bylo jednodušší a je to velké uvolnění," řekla. Prvního potomka očekává s trenérem Markem Lejskem na přelomu listopadu a prosince.

Největšího individuálního úspěchu dosáhla Vítková na olympiádě v Pchjongčchangu. Tady zajela v roce 2018 třetí místo ve sprintu. V roce 2014 se podílela na stříbru smíšené štafety v Soči. Světové zlato slavila v mixu v Kontiolahti 2015.

Ve Světovém poháru debutovala v prosinci 2006. V lednu 2015 se ve sprintu v Oberhofu dočkala jediného vítězství v elitním seriálu.

„Jsem ráda, že jsem se dokázala dlouho držet na vysoké úrovni a závodit se světovou špičkou. I se štafetami jsme hodně zažili a dokázali. Je pěkné se na kariéru zpětně kouknout a říct si: Něco jsem dokázala," řekla Vítková na webu biatlonového svazu.

Poslední dva roky jilemnickou odchovankyni, žijící v Janově u Jablonce nad Nisou, trápily dýchací potíže. Nemohla jezdit v nejvyšších intenzitách. „Tělo mi vystavilo stopku. Podstoupila jsem x vyšetření, která nic neukázala, ale tělo už nefungovalo tak, jak bych si představovala," konstatovala Vítková.

Po porodu návrat neplánuje

Na start závodů, už se v roli matky, jako její soupeřky nebo jiné sportovkyně, vracet nechce. V budoucnu by se ale mohla postavit třeba na střelnici jako trenérka. Zatím o tom neuvažuje. „Ale myslím si, že bych měla třeba dětem co předat. Uvidíme, co přinese čas," doplnila Vítková.

Kompletní kariéra Veroniky Vítkové

  • účastnice 3 olympiád a 9 světových šampionátů
  • 2 medaile na ZOH (stříbro ve smíšené štafetě v roce 2014 a bronz ve sprintu v roce 2018)
  • 2 medaile na MS (zlato ve smíšené štafetě v roce 2015 a bronz v roce 2013)
  • 309 startů ve SP, na MS a na ZOH, z toho 233 individuálních a 76 štafetových
  • 13 individuálních medailí, z toho 1 zlatá, 4 stříbrné a 8 bronzových
  • 17 týmových medailí, z toho 6 zlatých, 5 stříbrných a 6 bronzových
  • 51krát v elitní desítce individuálních závodů SP
  • 5krát nejvýše postavená Češka v hodnocení SP
  • 4krát v elitní desítce hodnocení SP, nejlépe 4. v sezóně 2014/15

Zdroj: Český biatlon 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto biatlon.cz

Štítky biatlon, Veronika Vítková, těhotná, dýchání, kariéra, konec, olympijské hry, Vrchlabí, sprint, Zimní olympijské hry 2018, biatlonista, Soči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biatlonistka Veronika Vítková dnes ukončila kariéru. Bude z ní maminka  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.