Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bárta: Olympiáda byla meta, ke které jsem vzhlížel

Nejlepší český časovkář posledních let Jan Bárta vyhlížel jako hlavní cíl v sezoně olympijské hry v Tokiu. Po jejich odložení na příští rok se zaměřil na domácí cyklistický šampionát, kde chtěl zaútočit na sedmý titul v časovce, jenže osud mistrovství republiky je kvůli pandemii koronaviru nejistý.

"Olympiáda byla letošní meta, ke které jsem vzhlížel. Nominace do časovky i hromadného závodu byl můj hlavní cíl. Když jsem o něj přišel, říkal jsem si, že nový vrchol bude domácí mistrák. Zatím ale nevíme, jestli bude. To je situace, kterou jsem za dvacet let své kariéry ještě nezažil," uved Jan Bárta v rozhovoru na webu svého hradeckého týmu Elkov Kasper.

Trénink ale k závodům, které má hostit Opočno 18. až 21. června, dál směřuje. "Protože věřím, že by se mistrák mohl jet. Jen před ním nebudu moc rozzávoděný. Musíte brát situaci takovou, jaká je a udělat všechno pro to, abyste právě tam byl co nejlepší. Na olympiádu za rok se snažím nemyslet a soustředím se na probíhající sezonu. V listopadu začne příprava na tu příští, pak se k myšlenkám na Tokio vrátím," řekl Bárta.

S individuální přípravou vynucenou okolnostmi nemá pětatřicetiletý závodník problémy. "Po soustředění v Calpe jsem v Chorvatsku objel jeden závod. Plánovaný etapák už byl zrušený a místo něj jsme cestovali domů. Plán se tak musel hodně změnit. Po návratu jsem si dal týden volno a začal pozvolna znova trénovat. Bylo potřeba trochu zastavit načasování formy, když se ukázalo, že minimálně do konce dubna závody nebudou. Vyhovuje mi, když po pauze začínám sám. Můžu si plán přizpůsobit podle sebe a zase se do toho dostat," uvedl Bárta.

Přiznal, že po pár týdnech už je vše o něco složitější, když nemá s kým jezdit. "Ale musím to brát tak, jak to je. Trénink je zkrátka jiný, když nemůžete jezdit ve skupině. Jsem samozřejmě zvyklý jezdit sám, ale ne pořád. Většinou to kombinuju a teď se dá vyrazit maximálně ve dvou. Občas se na tréninku potkáme s Lojzou Kaňkovským, který bydlí nedaleko, ale i když jedete ve dvou, tak se to se skupinou nedá srovnat," řekl Bárta.

V kontaktu s ostatními členy týmu je ale neustále. "Sdílíme tréninky ve společné skupině, kde se navzájem povzbuzujeme, ale není to ono. Závodník potřebuje jezdit ve skupině a závodit. V době, kdy jsem odpočíval, se kluci hodně hecovali a mně to v ten moment připadalo zbytečné. Několik členů týmu jelo tréninky delší než 300 kilometrů, ale já se zatím na něco takového nechystám. Možná na přelomu dubna a května, podle toho, kdy budou další závody," konstatoval Bárta.

"Je škoda, že se na jaře nebude vůbec závodit, protože právě v tomto období mi to vždycky jde, když se v zimě dobře připravím. Až do mistráku jsem schopný podržet formu a teď je to celé uříznuté. Uvidíme, kdy se zase dostaneme na závody do zahraničí, protože je možné, že hranice zůstanou zavřené delší dobu. Přitom rozdíl v kvalitě závodů v Česku a třeba ve Francii je obrovský," doplnil šestinásobný účastník závodů Grand Tours.

Po psychické stránce zvládá situaci dobře, i díky tomu, co má všechno za sebou. "Začátek byl těžký, když posunuli olympiádu. Ztratí se vám cíl a najednou nevíte, kam se dívat dopředu. Zkrátka nemáte směr. Ale už je to dobré. Přišel jsem na to, že výhodu mají ti, kdo si to na kole užívají. Já si teď jezdím pro radost, protože když to někdo bere jen jako práci, víc ho ta změna zdrtí. Dokud jsem se sám na sport díval jen jako na práci, dost mě to ubíjelo. Teď z toho mám radost, trénování mě baví a užívám si ho," uvedl Bárta.

Autoři | Foto roadcycling.cz

Štítky Sport, cyklistika, koronavirus, silniční, Bárta, Jan Bárta, olympijské hry, pandemie covidu-19, Letní olympijské hry 2021, trénink, Francie, Česko, Chorvatsko, Tokio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bárta: Olympiáda byla meta, ke které jsem vzhlížel  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.