Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Deštném uvidíte od zítřka do soboty ty nejlepší závodníky v Big Air

Do Deštného v Orlických horách se sjeli ti nejlepší závodníci v Big Airu. Zítra a v sobotu je tu čeká finále Světového poháru. Dnes začaly tréninky na největším můstku v historii této disciplíny.

Můstek postavili pořadatelé i přes rozmary počasí. Závodit bude i šest českých lyžařů včetně vítěze mládežnické olympiády Matěje Švancera.

Deštné, ve kterém žije 600 obyvatel, je jasně nejmenší obcí, kde se závod Světového poháru lyžařského Big Air koná.  Závod se jede pod názvem Soldiers. To byl tradiční podnik v Deštném, na který se začalo sjíždět čím dál víc skvělých závodníků. Mezinárodní lyžařská federace (FIS), malou obec zařadila do kalendáře spolu s velkoměsty Modenou, Pekingem a Atlantou.

 Závod Soldiers, využívá motivy bunkrů v této pohraniční oblasti. Do tvaru pevnosti je upraven dopad největšího skoku, na kterém se kdy v této nově olympijské disciplíně závodilo. Účastníci závodu, můžou z odrazu vysokého osm metrů létat až 30 metrů daleko.

Závodníci v Big Airu předvádějí na velkém skoku triky podobné těm, které jsou k vidění například při slopestylu. Na rozdíl od akrobatických skokanů mají hůlky.

Obří můstek stojí i přes téměř jarní počasí. Pořadatelé si dokázali poradit. Větší množství sněhu nahradili balíky slámy. "Přežili jsme oblevy, závod není v ohrožení, vše je nachystané. Podle předpovědi má přijít mráz, zima se vrací na hory," uvedl šéf organizačního týmu Jan Prouza.

Po dnešních trénincích se zítra dopoledne jede kvalifikace mužů. Zítra odpoledne a večer bude kvalifikace a finále soutěže žen. To začne ve 20 hodin. V ní ale žádnou českou závodnici neuvidíme. Sobotní program bude vyhrazený semifinále a finále mužů. Finále začíná také ve 20 hodin.

Kromě velké podívané Pořadatelé připravili i rozsáhlý hudební program. Vstup na sportovní část je zdarma a očekává se, že by mohlo dorazit až 15 tisíc diváků.

Ti budou moci fandit i šestici Čechů v čele s patnáctiletým Švancerem, který letos v lednu triumfoval na olympijských hrách mládeže a do Deštného přijede jako čerstvý vítěz závodu Evropského poháru dospělých. Uspěl také minulý týden ve švýcarském Davosu, kam se sjela i řada závodníků ze Světového poháru. Závod v Deštném bude nejspíš jednou z posledních šancí tohoto talentovaného lyžaře vidět soutěžit pod českou vlajkou. Chystá se totiž reprezentovat Rakousko. V něm s rodinou žije a studuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Soldiers

Štítky Big Air, Deštné, závodníci, můstek, Matěj Švancera, FIS, Deštné v Orlických horách, finále, světový pohár, olympijské hry, Mezinárodní lyžařská federace, Matěj Švancer, Peking, Atlanta, Jan Prouza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Deštném uvidíte od zítřka do soboty ty nejlepší závodníky v Big Air  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.