Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Olympionici znají koncept oblečení pro Peking. Bude obsahovat speciální nanomembránu

Čeští sportovci, kteří budou zemi reprezentovat na zimní olympiádě v Pekingu, budou mít oblečení s unikátní technologií, díky které oblečení nepromokne, neprofoukne, ale zároveň se v něm nebudou tolik potit. Technologie vznikla na liberecké univerzitě.

Bundy a kalhoty sportovců dostanou speciální nanomembránu. „Nanomembránu si můžeme představit jako velmi jemné síto. Tím snadno projde vodní pára, ale kapka vody nikoliv. Proto se v oděvu s touto funkční membránou sportovci nebudou tolik potit a zároveň nepromoknou a oblečení jim neprofoukne,“ vysvětlil autor patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech Roman Knížek, který je také vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Kromě kalhot a bund budou mít sportovci také druhou generaci čepice raškovky. Všechno zmíněné oblečení se bude vyrábět v Česku. „Je to poprvé od roku 1968, co budou čeští sportovci na olympiádě nosit české oblečení. Jedeme hrdě reprezentovat Českou republiku, český sport a historii českého průmyslu,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval

Oblečení prošlo testy samotných sportovců. Jedním z nich byl několikanásobný mistr světa ve skikrosu a také bývalý student liberecké univerzity Tomáš Kraus. „Testoval jsem oblečení při stání pod kopcem, při chůzi do kopce se skialpovými lyžemi na zádech i při alpském lyžování, běhal jsem v tom také v dešti. Sledoval jsem přitom prodyšnost a to, jak oděv odolává mokru a větru. Výsledek byl vždy perfektní, byl jsem s tím moc spokojený,“ uvedl.

Autor patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech Roman Knížek. 

Právě liberecká univerzita přišla s objevem výroby nanovláken v průmyslovém měřítku. technologii vyvinul a patentoval profesor Oldřich Jirsák z fakulty textilní v roce 2005. Od té doby hledá celý svět uplatnění pro nové nanomateriály a funkční vrstvy do oděvů jsou jednou z cest. 

Podle Knížka jde v základu o jednoduchý princip, ale vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, byl oříšek, na jehož rozlousknutí pracoval mnoho let. „Česká věda tedy nezůstala ležet v šuplíku laboratoře, a to mě těší asi nejvíce. Pokud nyní bundu s naší nanomembránou obléknou i čeští olympionici, nemůže být mé nadšení větší,“ dodal vědec.

Ohodnoť článek

Štítky olympiáda, Peking, oblečení, nanomembrána, liberec, univerzita, tul, technologie, Zimní olympijské hry 2022, Česko, olympijské hry, Technická univerzita v Liberci, Jiří Kejval, Český olympijský výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympionici znají koncept oblečení pro Peking. Bude obsahovat speciální nanomembránu  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.