Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ZPÁTKY V ČASE: Nejtragičtější vlaková nehoda v našich dějinách se stala jen 17 kilometrů od Hradce, vyžádala si 118 mrtvých

Byl to den, jako každý jiný. Psal se 14. listopad 1960, cestující se vraceli zpátky domů z práce, jenže mnozí z nich už domů nedorazili. Dva vlaky, které se střetly nedaleko Stéblové, si totiž vyžádaly více než stovku mrtvých a zraněných. Za největší vlakové neštěstí v našich dějinách přitom může lidský faktor

Vlak směřující z Liberce do Pardubic mířil do svého stanoviště, jako vždy. Jenže v čase 17:41 si strojvedoucí vlaku si ve tmě všiml nějakého objektu na stejné koleji. Dřív, než si uvědomil, že se jedná o další vlak, bylo už pozdě. Dokázal sice zatáhnout za ruční brzdu, jenže fatální srážce už zabránit nedokázal.

Z protější strany mířil vlak z Pardubic do Hradce Králové. Ani strojvedoucí tohoto vlaku neměl sebemenší tušení, co se blíží. Nicméně i on v posledních vteřinách zatáhl za brzdu a vlak alespoň trochu zpomalil, avšak střet byl nevyhnutelný. Kolem 18. hodiny se na místo  začali sjíždět záchranáři z okolí Pardubic i Hradce Králové.

To co ale viděli, všechny šokovalo. Stovky zraněných, mrtvých a zmatených lidí. Na místě vzniklo provizorní obvaziště a záchranáři vozili těžce zraněné rovnou na operační sál. Nemocnice nebyly na něco takového vůbec připravené. Bohužel, po nehodě vznikl požár, který má na vysokém počtu obětí také velký vliv. Celkem tři oběti záchranáři nenašli a u několik dalších obětí se vůbec nepodařilo identifikovat.

Již patnáct minut po nehodě na místě pomáhali stovky dobrovolníků. Posledního živého vyprostili záchranáři až po 7 hodinách, nicméně osoba po převozu do nemocnice zemřela. Hasiči na odklízení trosek začali pracovat krátce po nehodě. Další den dopoledne se jim podařilo vraky vlaků z kolejiště zcela odstranit a po 12. hodině byl provoz na trase zcela obnoven.

A co tedy nehodu způsobilo? Nedbalost. Vlak směřující ze Stéblové nerespektoval značení stát a vjel na kolej, na které v tu dobu projížděl vlak směřující z Liberce. Ke střetu došlo necelých 1,5 kilometrů od Stéblové. Několik lidí nakonec skončilo za mřížemi, včetně strojvedoucího vlaku, který vjel bez povolení na kolej. Dle výpovědí svědků na trati svítilo zelené světlo, takže vlak mohl jet, jenže to se nepotvrdilo.

Tehdejší komunistický režim o tragických událostech psal jen strohé informace. Nechtěl si pokazit reputaci a média, která byla ovládaná režimem tedy informovali veřejnost jen tím, co režim uznal za vhodné. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto youtube.com

Štítky Vlakové neštěstí, střet, Stéblová, Hradec Králové, Zpátky v čase, havárie, Pardubice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Macháček

Jsem pamětníkem onoho vlakového neštěstí, jak je uvedeno, byla to nedbalost, když jedu občas touto tratí, tak si vždy tu nehodu připomenu.

Úterý, 10. prosince 2019, 05:12Odpovědět

ZPÁTKY V ČASE: Nejtragičtější vlaková nehoda v našich dějinách se stala jen 17 kilometrů od Hradce, vyžádala si 118 mrtvých  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.