Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nechali krvácejícího chlapce na chodbě, ten zůstane celý život v kómatu. Policie v důsledku toho obvinila již čtyři lidi

Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje může v současné době již potvrdit, že kriminalisté zahájili trestní stíhání jedné právnické a třech fyzických osob ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, a to v souvislosti s událostí, ke které došlo před více než dvěma roky v pardubické nemocnici.

Kromě nemocnice, jako právnické osoby, obvinili jednu lékařku a dvě zdravotní sestry, které v době události vykonávaly službu na dětském oddělení. Mají za prokázané, že tehdy 8letý chlapec zde vinou sloužícího personálu skončil s fatálním poškozením zdraví.

Kriminalisté v průběhu dosavadního vyšetřování provedli velké množství důkazního řízení. Mimo jiné zadali znalecká zkoumání v oboru Zdravotnictví a v oboru Řízení, kvalita, proces a bezpečnost ve zdravotnických zařízeních. Zajistili veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci, kamerové záznamy a interní telefonickou komunikaci z doby události. Provedli ohledání místa činu a vyslechli všechny zúčastněné osoby.

Trestuhodné zanedbání péče ze strany personálu

Mají za prokázané, že nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti. Tato právnická osoba měla za povinnost veškerý personál, tedy jak lékařský tak zdravotnický, kontrolovat a odborně vzdělávat.

Bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál zejména při pooperační péči u dětského pacienta.

Obviněným fyzickým osobám je kladeno za vinu, že nesprávně diagnostikovaly pooperační komplikace u dětského pacienta, u něhož došlo k masivnímu krvácení z operační rány. Kriminalisté mají za to, že ošetřující personál zvolil zcela nevhodný a pacienta na životě přímo ohrožující postup při poskytování neodkladné péče a pomoci.

Krvácejícího chlapce nechala lékařka bez povšimnutí

Krvácejícího pacienta nechaly jak dětská lékařka, tak odborné zdravotní sestry, odejít s matkou do přízemí budovy, kde měl být pacient údajně následně ošetřen. Tímto postupem byl ale bezprostředně ohrožen na životě. Bohužel toto pracoviště nebylo včas aktivováno a nebyl zde ani pohotovostní personál. Tím došlo k zásadnímu prodlení a zhoršení zdravotního stavu pacienta, které vedlo k těžkému poškození jeho mozku.

Přibraní znalci doslova zkonstatovali, že "postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu".

V případě uznání viny hrozí fyzickým osobám trest odnětí svobody až na 4 roky, u právnické osoby rozhoduje o formě potrestání soud.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky nemocnice, obvinění, osoby, policie, trestné stíhání, fyzická osoba, pacient, Pardubická krajská nemocnice, Královéhradecký kraj

Nechali krvácejícího chlapce na chodbě, ten zůstane celý život v kómatu. Policie v důsledku toho obvinila již čtyři lidi  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.