Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud odročil kauzu prodeje bytu z majetku červeného kříže. Pokračuje dokazování

Výslechy soudních znalců a dalším dokazováním u Okresního soudu v Hradci Králové pokračovalo líčení v kauze nevýhodného prodeje bytu z majetku Oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK) Hradec Králové. Před soudem stanuli dva bývalí funkcionáří spolku. Jeden ze znalců uvedl, že v účetnictví hradeckého oblastního spolku přišel na nesrovnalosti. Soud kvůli dalšímu dokazování odročil projednávání případu na neurčito.

K prodeji bytu v lukrativní části Hradce Králové došlo v červnu 2014. Jaroslav Hekerle, který tehdy zastával pozici ředitele Úřadu Oblastního spolku ČČK Hradec Králové, se zodpovídá z přečinu porušení povinnosti při správně cizího majetku a ze zpronevěry, hrozí mu až osm let vězení. Druhým obžalovaným je Lukáš Pochylý, tehdy předseda Oblastní výkonné rady Oblastního spolku ČČK Hradec Králové. Tomu hrozí za porušení povinnosti při správě cizího spáchaného z nedbalosti nejvýše půl roku odnětí svobody.

Byt pod cenou

Podle obžaloby prodali nevýhodně, výrazně pod cenou byt v hodnotě 1,31 milionu korun patřící ČČK. Zájemce byt od spolku získal za 520 tisíc korun. „Obžalovaný Hekerle si měl inkasované peněžní prostředky nechat pro sebe. Oblastnímu spolku ČČK vznikla jednak škoda 792 tisíc korun na rozdílu ceny prodaného bytu a také 520 tisíc na inkasované ceně, která se nedostala do majetku spolku ČČK," řekl státní zástupce Martin Prokop.

Obžaloba viní Pochylého z toho, že nevýhodnou smlouvu o prodeji podepsal. „Neověřil si reálnou cenu družstevního bytu a umožnil jeho prodej výrazně pod cenou," řekl Prokop.

Jaroslav Hekerle se podle Deníku u soudu hájil tím, že půl milionu korun, které obdržel, dal do pokladny spolku. Žena, která měla pokladnu na starosti, to však u soudu odmítla. Pochylý ve své výpovědi uvedl, že prodej bytu projednala tehdejší výkonná rada oblastního spolku, nedokázal ale vysvětlit, proč byla cena tak nízká.

Hradecký červený kříž

Hradecký oblastní spolek ČČK je od roku 2016 v insolvenci. Ústředí ČČK v únoru téhož roku Oblastní spolek ČČK Hradec Králové zrušilo.

Autoři | Foto hradeckralove.cz

Štítky soud, zdraví, Červený kříž, Hradec Králové, Český červený kříž, Martin Prokop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud odročil kauzu prodeje bytu z majetku červeného kříže. Pokračuje dokazování  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.