Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIDEO: Za loupežnou vraždu a další zločiny padly dva doživotní tresty

, aktualizováno 16. října 2018, 14:06

Doživotní trest vězení dnes uložil soud v Hradci Králové Jaroslavu Janákovi a jeho bývalé manželce Petře. Potrestal je tak za loupežnou vraždu muže u Lázní Bělohrad na Jičínsku, za přípravu či pokusy vražd dalších tří lidí a za nedovolené ozbrojování. Jejich komplic dostal osm let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Komplic Martin Herzán po dohodě s Janákovými pojistil pro případ úrazu či úmrtí třicetiletého muže, aby z jeho smrti měli peníze. Podle obžaloby manžele k likvidaci pojištěného muže naváděl. Své činy chtěli maskovat jako dopravní nehody. Jaroslavu a Petře Janákovým hrozilo 15 až 20 let vězení, případně trest výjimečný, pro který se v případě někdejších manželů hradecký krajský soud rozhodl. Herzánovi hrozilo do 20 let vězení. Janákovi se rozvedli až po zadržení policií.

Soud rozhodl v souladu s podanou obžalobou. „Nemáme důvod skutky překvalifikovat. Riziko, že by trestnou činnost opakovali, je vysoké,“ řekl předseda senátu Jiří Vacek.

Rozhodující pro uložení doživotí byly závěry znaleckého posudku z oboru psychologie. „Posudky na oba jsou mrazivé. Takto chladnokrevně provedenou trestnou činnost nevidíme každý den,“ uvedl Vacek.

Rozsudek není pravomocný, Janák se odvolal. Janáková, Herzán i státní zástupkyně Lenka Faltusová si ponechali lhůtu. „Všechny podmínky pro uložení tohoto výjimečného trestu jsou u obou obžalovaných dány,“ řekla novinářům Faltusová.

PSALI JSME: Žalobce žádá pro manžele Janákovy za vraždu na Jičínsku doživotí 

Nejzávažnější zločin, kterého se Janákovi dopustili, se stal 31. července 2017, kdy zavraždili padesátiletého muže. Jeho tělo bylo nalezeno loni v srpnu na poli u Lázní Bělohrad. Vylákali ho na opuštěné místo, zastřelili ho a ukradli několik desítek tisíc korun. Čin se podle spisu stal v autě za jízdy poblíž místa, kde se později našlo tělo. Janák řídil a Janáková střílela.

Autoři

Štítky Krajský soud, líčení, soud, vražda, věznice, Martin Herzán, Jaroslav Janák, okres Jičín, Lázně Bělohrad, manželé, Hradec Králové, Jiří Vacek, Lenka Faltusová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Za loupežnou vraždu a další zločiny padly dva doživotní tresty  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.