Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecký soud projedná údajnou korupci v litoměřické justici

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové se má dnes začít zabývat údajnou korupcí bývalých litoměřických soudců Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Spolu s nimi čelí obžalobě i Antonín Kühn, který podle žalobce dal Knotkovi úplatek. Oba soudci podle obžaloby za úplatu ovlivnili výsledky několika kauz. Původně v kauze figurovalo pět lidí, v případě dvou z nich již rozsudek nabyl právní moci.

Okresní soud v Jičíně loni v prosinci potrestal Knotka tříletým vězením podmíněně odloženým na čtyři roky. Kromě toho měl zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Spoluobžalovaný Jelínek dostal podmínku na 30 měsíců a pokutu 90 tisíc korun, soudní zapisovatelka osmnáctiměsíční podmínku a Kühn s dalším obžalovaným dostali podmínky na 15 měsíců.

Soud potrestal Knotka a Jelínka za přijetí úplatků a Knotka i za podplácení, přečin nepřímého úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Kühn byl potrestán za nepřímé úplatkářství. Všichni tři se proti rozsudku odvolali, státní zástupce se odvolal jen u Knotka.

Jičínský soud v prosinci verdikt oproti dřívějšímu rozsudku zmírnil. Knotek dříve dostal trest 5,5 roku vězení, Jelínek tříletou podmínku a soudní zapisovatelka, Kühn a další obžalovaný dvouleté podmínky.

Tři případy popsané v obžalobě se týkaly údajné manipulace s termíny hlavních líčení, jedna věc manipulace se zákazem řízení a další ovlivnění trestního řízení. Podle obžaloby Knotek figuroval ve všech zmíněných případech, které se staly v roce 2011.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krajský soud, Hradec Králové, justice, Krajský soud v Hradci Králové, Jičín, korupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký soud projedná údajnou korupci v litoměřické justici  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.